Vážení priatelia,

pozývame vás na vernisáž výstavy dvoch vynikajúcich kysuckých umelcov- Antona Kaduru a Evy Comorkovej- Kadurovej.

Budeme sa tešiť na stretnutie s Vami tento piatok 20. 9. 2019 o 18.00 hod. vo výstavných priestoroch obecného úradu vo Vysokej nad Kysucou.

Pozvánka KADURA

KADUROVCI- PREMENY DREVA

O Antonovi Kadurovi a Eve Comorkovej- Kadurovej:

 ANTON KADURA sa narodil 21. júla 1955 v Turzovke.

Tvorí a žije v Podvysokej. Jeho blízky vzťah k prírode a umeniu sa začal formovať už v útlom veku. Intenzívne sa začal venovať rezbárstvu v roku 1980, kedy sa začala jeho spolupráca s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci a Kysuckým múzeom. Postupne sa začali objavovať prvé úspechy v podobe ocenení na okresných, krajských, celoslovenských, ale i medzinárodných súťažiach.

Jeho tvorba je širokospektrálna od drobných bytových plastík cez reliéfy, až po monumentálne diela, ktoré zdobia množstvo verejných priestranstiev i súkromných záhrad. V jeho dielach prevažujú motívy kysuckej dediny, reliéfy dreveničiek, dedinské postavy, drotári, muzikanti...

Diela Antona Kaduru sa nachádzajú v zbierkach múzeí a galérií v Čechách, Poľsku a Slovensku, ale i v zbierkach mnohých významných osobností. Jeho ďalšou obľúbenou témou sú sakrálne diela, rodinné betlehemy, kostolné betlehemy, krížové cesty, kríže...
Medzi jeho najvýznamnejšie diela s touto tématikou patrí: Krížová cesta na vrch Živčák, Krížová cesta v kostole v Olešnej, betlehemy v kostoloch.
Podieľal sa na realizácii unikátneho Česko – Slovenského mechanického betlehemu v Hornej Lidči. Je jedným z autorov betlehemu v životnej veľkosti v Žiline a Turzovke. V meste Turzovka patrí k spoluzakladateľom Medzinárodného rezbárskeho plenéru ,, Drevené tajomstvá“.

Je jedným z autorov monumentálnych drevených rozprávkových sôch inštalovaných v exteriéri obce Stará Bystrica, ktoré vznikli v rámci projektu „Krása v dreve ukrytá“ realizovaným Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v rámci poľsko- slovenskej cezhraničnej spolupráce.

Dňa 31.4.2008 mu bol národnou certifikačnou komisiou udelený certifikát „KYSUCE – ORIGINÁLNY PRODUKT.“
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EVA COMORKOVÁ – KADUROVÁ sa narodila 5. mája 1982 v Čadci.

Študovala na Strednej umelecko - priemyselnej škole v Ružomberku (SUPŠ), odbor: Modelovanie a navrhovanie odevov, následne na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre na Katedra Výtvarnej tvorby a výchovy.
„Každý, kto ma pozná vie, že nepatrím k ľuďom, ktorí majú potrebu veľa rozprávať, skôr sa snažím počúvať a svoje myšlienky dávať na plátno. Maľba na plátno mi učarovala počas štúdií na vysokej škole. Pod vedením významného surrealistického maliara profesora Karola Barona som začala o maľbe premýšľať inak. Naučil ma dávať do obrazov myšlienky, neskutočno a zároveň maľovať realisticky. Snažím sa dať každému dielu vyšší zmysel. Povýšiť ho posolstvom, myšlienkou, ktorá je na prvý pohľad skrytá a divák ju odhalí až hlbším zamyslením. Vo svojich maľbách používam výrazné farby a nikdy nepoužívam čiernu. Tmavé tóny sa snažím dosiahnuť miešaním iných farieb, ale čiernu som ešte nikdy nepoužila.
Odmalička som bola obklopená drevom, drevenými dielami môjho otca - umeleckého rezbára. Drevo mi učarovalo, avšak drevorezba sa mi vždy zdala pre ženu veľmi náročná. V maľbe na drevo sa snažím zvýrazňovať letokruhy a dopĺňať ich realistickou maľbou.
Som šťastnou manželkou a mamou dvoch synov Andreja a Juraja, ktorí mi robia veľkú radosť a sú mojou veľkou inšpiráciou.“