Jedinečné Goralské slávnosti otvorili svoje brány v Skalitom už po 28. krát.
Tradičné folklórne podujatie privítalo tento rok opäť veľké množstvo divákov, ktorí si do amfiteátra prišli pozrieť bohatý kultúrny program. Podujatie otvoril starosta obce Skalité Jozef Cech. Medzi hosťami boli primátori a starostovia kysuckých miest a obcí, návštevníci zo zahraničia, domáceho a širokého okolia.
Moderátor popoludnia Martin Kopor predstavil a postupne uviedol všetkých účinkujúcich- domácich a kysuckých, ktorými v tomto roku boli: DFS Skalnička- Skalité, Vlasta Mudríková- Skalité, ĽH Capkovci- Skalité, Goroľ muzička- Skalité, Helogonkári Jaroslavy Jelínkovej so Sofiou Králikovou, FS Račan z Oščadnice a taktiež hostia z Českej republiky- FS Zaolzi Jablunkov, SS Štepnicka Skala a z Poľska Kapela Góralska- Istebna. Hlavným hosťom programu bol FS Rozsutec zo Žiliny.

GS 1


Medzi sprievodné podujatia patrili, o. i., krojovaný sprievod obcou, jarmok remesiel, či slávnostná sv. omša v kostole sv. Jána Krstiteľa. Slnečná nedeľa tak ponúkla pohodu, radosť, priateľstvá a oddych v príjemnej atmosfére festivalu.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, spoluorganizátor podujatia, touto cestou ďakuje všetkým návštevníkom podujatia a priaznivcom folklórneho umenia, cez ktoré si ctíme tradície našich predkov a uchovávame ich tak pre ďalšie generácie. Tešíme sa na ďalšie stretnutia s Vami, priatelia. Želám Vám krásne leto a veľa nezabudnuteľných stretnutí s kultúrou.

 

Silvia Petreková
riaditeľka KKS v Čadci

 

Fotografie: Štefan Strýček