Detský spev a radosť rozžiarili v stredu 22. mája 2019 priestory kultúrneho domu v Kysuckom Novom Meste. Takmer dvesto detí, opäť po roku, odprezentovalo na jeho pódiu množstvo ľudových piesní, riekaniek, choreografií a tancov.
     Hlavným organizátorom tohto podujatia je Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátori Mesto Kysucké Nové Mesto a Mestské kultúrno-spoločenské stredisko Kysucké Nové Mesto prispeli k príjemnému priebehu celej akcie.
Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia ako hlavný partner podujatia.
Mediálnymi partneri boli: TASR, RTVS, Rádio Regina, Rádio Pohoda, Rádio Frontinus, TV Raj, KTV, MY Kysucké noviny a Týždenník Kysuce.
     Dvanásty ročník detského folklórneho festivalu KUJEM, KUJEM PODKOVIČKU... otvorili príhovorom riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska Mgr. Silvia Petreková a zástupca primátora Kysuckého Nového Mesta Mgr. František Šerík. Sprievodného slova sa ujala moderátorka Mgr. Katarína Borisová.

KKP 2019 účinkujúci

     Program otvorila detská spevácka skupina Vajčovské Spievanky z Horného Vadičova so svojím pásmom piesní z Vajčovskej doliny. Početný detský folklórny súbor Drevárik z Krásna nad Kysucou zaplnil pódium veselou „Zábavou na trhovisku“. Detský folklórny súbor Nezábudka z Rudiny, tvorený tými najmenšími, zaujal milým folklórnym pásmom „Ako sa malí na lúke hrali“. Spestrením programu bol hosť festivalu Detský a mládežnícky folklórny súbor Kalužiar z Martina. Pásmo piesní a tancov obohatilo program ukážkou tradícií z oblasti regiónu Turca. Dievčenské Duo Kristínka Zbončáková a Naďa Podmanická zo Zborova nad Bystricou svoje výrazné spevácke vystúpenie doprevádzali heligónkou. „Svrčinovské gazdžinky“ ... vystúpenie Detskej speváckej skupiny Svrčinka zo Svrčinovca nám krásnym spôsobom pripomenulo časy našich starých mám. Program uzavrel detský folklórny súbor Kýčerka z Ochodnice. S pásmom „Pasenie husí“ nás preniesli na kysucké lúčky, kde kedysi tieto riekanky, rečňovanky, piesne a hry vznikali.
Vďaka skutočne obetavej práci vedúcich týchto zoskupení a súborov, môžu byť naše tradície naďalej zachovávané a odovzdané ďalším generáciám.
     Príjemnú atmosféru festivalu podčiarkla domáca vôňa Klokočovských oblátok od pána Alojza Šestáka z Klokočova, ktorých výrobu si deti mohli pozrieť a ochutnať. Taktiež si mohli skúsiť prácu s dlátom rezbára Mariána Zborovančíka z Oščadnice a inšpirovať sa jeho originálnymi dielami. Trojicu remeselníkov doplnila pani Emília Valčuhová z Klokočova ukážkami pletenia košíkov a tvorbou šperkov.
     Kysucké kultúrne stredisko v Čadci touto cestou ďakuje všetkým partnerom za spoluprácu a o rok sa tešíme na spoločné stretnutie na trinástom pokračovaní DFF Kujem, kujem, podkovičku...

KKS v Čadci