Dňa 17. septembra 2017 sa v Zborove nad Bystricou konali tradičné folklórne slávnosti, ktoré obec každoročne pripravuje v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Nedeľa začala svätou omšou vo farskom kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie a pokračovala kultúrnym programom, ktorý bol aj tento rok bohatý na účinkujúcich. Pre nepriaznivé počasie sa folklórne slávnosti presunuli z areálu Staviská do obecného kultúrneho domu, ktorý sa rýchlo zaplnil nedočkavými divákmi. Slávnostné popoludnie svojím príhovorom otvoril poslanec NR SR a starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický spoločne s domácim starostom Jurajom Hlavatým.
Svojou prítomnosťou podujatie podporili: predseda Žilinského samosprávneho kraja a poslanec NR SR Juraj Blanár, poslanec ŽSK a primátor mesta Krásno nad Kysucou Jozef Grapa, poslanec ŽSK a riaditeľ ÚPSVaR Jozef Cech, poslankyňa ŽSK a starostka obce Skalité Andrea Šimurdová a starosta obce Vysoká nad Kysucou Anton Varecha.
Aj tento rok udelil starosta obce Zborov nad Bystricou Juraj Hlavatý ocenenia občanom, ktorí sa podieľali na zveľaďovaní obce. Ocenenie získali: Rudolf Murgaš, ocenenie za rozvoj športu v obci získal Milan Minkoš a ocenenie In memoriam bolo udelené Jánovi Masarykovi.

Cimbalová muzika z Čadca Pavol Kužba z Vyšného Kelčova a Zuzana Zuzčáková Gacíková z Krásna nad Kysucou

V kultúrnom programe sa návštevníkom postupne predstavili: FSk Zborovanka zo Zborova nad Bystricou, FSk Vrabčiar z Krásna nad Kysucou, Zbojníci z Lúpežova, Cimbalová muzika z Čadce a sólisti Pavol Kužma z Horného Kelčova, Zuzana Zuzčáková Gacíková z Krásna nad Kysucou a Andrej Gernát z Turzovky.
V rámci programu vystúpila aj domáca Detská spevácka skupina Nezábudka, ktorá uviedla do života svoje nové CD. V závere sa návštevníkom predstavila známa hudobná skupina PROGRES z obce Čereňany.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým organizátorom, umelcom, návštevníkom a hosťom, ktorí prijali pozvanie na tohtoročné Zborovské slávnosti a veríme, že sa opäť o rok spoločne stretneme na tomto krásnom podujatí.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci