Na konci leta sa každoročne konajú v meste Turzovka Beskydské slávnosti, ktoré tento rok slávili už svoje 46. narodeniny. Aj v tomto roku sa mohli návštevníci tešiť na bohatý kultúrny program, ktorý pripravilo mesto Turzovka v spolupráci s mnohými spoluorganizátormi, medzi ktorých patrí aj Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

DFS Kelčovan z Čadce a Pavol Kužma

 

Kvôli nepriazni počasia sa nedeľný program konal v Dome kultúry v Turzovke. Ako prví sa divákom predstavili heligónkari na medzinárodnom stretnutí heligónkarov Turzovská cifrovačka. Neodmysliteľnou súčasťou turzovských slávností je aj tradičný jarmok, ktorý nesie poetický názov - Práce starých majstrov, na ktorom si návštevníci mohli zakúpiť ručne zhotovené remeselné výrobky. O desiatej hodine sa slávila slávnostná svätá omša v Kostole Nanebovzatia Panny Márie.
V popoludňajších hodinách sa konalo slávnostné otvorenie hlavného folklórneho programu 46. ročníka Beskydských slávností. Divákov hovoreným slovom sprevádzala moderátorka podujatia Gabriela Tomajková a ľudový rozprávač Martin Kopor. Ako prví sa publiku predstavili domáci nadšenci folklóru z Detského folklórneho súboru a z Dievčenskej speváckej skupiny Bukovinka. Po nich nasledovalo vystúpenie Detského folklórneho súboru Púpavienky z Rakovej a Detského folklórneho súboru Studnička zo Zákopčia. Najväčším potleskom diváci ocenili Detský folklórny súbor Kelčovan z Čadce pod vedením manželov Kužmovcov. Program pokračoval vystúpením domácej Ľudovej hudby Gernátovci a Ženskej folklórnej skupiny Turzovanka. Návštevníkom sa predstavila aj Folklórna skupina Dolinka a Ľudová hudba Starejší z Novej Bystrice. Záver programu patril Oprášeným krpcom zo Žiliny.
Podujatie aj napriek nepriaznivému počasiu navštívilo mnoho divákov, ktorí si spoločne s nami vychutnali neopakovateľnú atmosféru Beskydských slávnosti. Už teraz sa tešíme na ďalší 47. ročník.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
Manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci