Už 45 rokov sa každý rok, vždy na začiatku leta, koná v obci Ochodnica folklórny festival. Táto tradícia sa stala neodmysliteľnou súčasťou života všetkých obyvateľov tejto malebnej kysuckej obce. Folklórny festival v Ochodnici patrí k našim najstarším festivalom s folklórnou tematikou a každoročne privíta množstvo domácich ale aj zahraničných návštevníkov, ktorí tak ako účinkujúce folklórne skupiny, milujú ľudové piesne a naše kysucké tradície.
Organizátorom jubilejného 45. ročníka FF Ochodnica boli Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a obec Ochodnica. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Mediálnymi partnermi podujatia boli: RTVS, Rádio Regina, Týždenník Kysuce, Týždenník MY Kysucké noviny, Rádio Frontinus a TV SEVERKA- televízia severného Slovenska.

FF Ochodnica účinkujúci FF Ochodnica 2017 002

Aj tento rok sa atmosféra v amfiteátri obce niesla v príjemnej a priateľskej atmosfére. V sobotňajšom programe, ktorý mal výstižný názov Hlas našich heligóniek, sa divákom predstavili: Roman Capek zo Skalitého, sestry Bacmaňákové z Oščadnice, Ján Murín z Detvy, Laco Szabó z Trnavy, Matúš Hodás z Kysuckého Lieskovca, Jirko Hampl z Českej republiky, Podzoborskí heligónkari a Matej Kysel z Jasenice. V programe vystúpili aj domáce mažoretky ELLIS a spevácka skupina Seniorka. Na ľudovú nôtu zahrala aj dychová hudba Ochodničanka.
Nedeľný program začal tradične procesiou účinkujúcich do Kostola sv. Martina a svätou omšou. Súčasťou festivalu bola regionálna súťažná prehliadka folklórnych skupín Nositelia tradícií. V úvode hlavného programu sa divákom prihovorili starosta obce Ochodnica Radoslav Ďuroška a riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková. Hovoreným slovom divákov počas celého programu sprevádzala Zuzana Zuzčáková Gacíková. Svojím jedinečným spevom festival otvorila známa speváčka ľudových piesní Helenka Zahradníková z Turzovky. Návštevníci mali možnosť vypočuť si aj ľudové piesne v podaní detského folklórneho súboru Lodňanček zo ZŠ Lodno.
V súťažnej časti sa divákom predstavili: FSk Kýčera z Ochodnice, ŽFSk Turzovanka z Turzovky, FSk Svrčinka zo Svrčinovca, FSk Vrabčiar z Krásna nad Kysucou, FSk Vajčovci z Horného Vadičova a ŽFSk Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta. Vystúpenia jednotlivých folklórnych skupín hodnotila odborná porota v zložení: predseda poroty Jaroslav Stráňavský, členmi odbornej poroty boli Pavol Kužma a Helenka Zahradníková.

Porota rozhodla nasledovne: Zlaté pásmo a postup na krajskú súťažnú prehliadku Nositelia tradícií získava za okres Čadca ŽFSk Turzovanka z Turzovky a za okres Kysucké Nové Mesto FSk Kýčera z Ochodnice.
V tomto roku oslavujú FSk Svrčinka zo Svrčinovca, FSk Vrabčiar z Krásna nad Kysucou a FSk Kýčera z Ochodnice okrúhle jubileá- vznik ich založenia. Pri tejto príležitosti im organizátori z kultúrneho strediska udelili blahoprajný list. Po odovzdaní ocenení si na pódiu všetci účinkujúci spoločne zaspievali pieseň Kysuca, Kysuca...
Záver programu patril vynikajúcim hosťujúcim zoskupeniam Oprášeným krpcom zo Žiliny a Techniku z Bratislavy.
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým účinkujúcim, spoluorganizátorom a návštevníkom jubilejného 45. ročníka FF Ochodnica a veríme, že sa takto opäť stretneme aj o rok pri 46. ročníku FF Ochodnica.

Mgr. Iveta Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci