V nedeľu 18. 6. 2017 sa v Skalitom konal už 26. ročník Goralských slávností - jedného z najznámejších letných festivalov nielen na Kysuciach, ale aj blízkom okolí susedných cezhraničných regiónov. Podujatie každoročne pripravuje obec Skalité v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
     Hlavnú časť slávnosti otvoril slávnostný krojovaný sprievod účinkujúcich od obecného úradu do dejiska Goralských slávností – skalitského amfiteátra, v ktorom všetkých priaznivcov podujatia srdečne privítala starostka obce PaedDr. Andrea Šimurdová.

diváci a hostia 26. GS

     Aj tento ročník sa niesol v duchu priateľskej atmosféry, ktorú umocnili vzácni hostia a vynikajúci účinkujúci svojimi kreatívnymi vystúpeniami. V hlavnom programe na domácej pôde vystúpili Ľudová hudba Capkovci, Gorol muzička spoločne s významnou osobnosťou v oblasti kultúry a najmä folklóru na Kysuciach ale aj celom Slovensku p. Pavlom Kužmom, hostia – Folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice, Detský folklórny súbor Kelčovan z Čadce, zahraniční priatelia Ľudová hudba Rajwach z Poľska /Koniakow/ a Ľudová hudba Torka z Českej republiky. Zlatým klincom programu bolo vystúpenie profesionálneho umeleckého telesa SĽUK z Bratislavy, ktorého poslaním je prezentovať tradičné ľudové umenie po celom Slovensku a vo svete. Súčasťou 26. ročníka Goralských slávností bolo aj predstavenie publikácie „Pamätnica 25 rokov Goralských slávností v Skalitom“ autora Ing. Pavla Laša Csc.
     Slnečné nedeľné popoludnie strávené v spoločnosti umelcov, ktorých srdcia bijú pre folklór, bolo pre všetkých divákov príjemným spestrením a obohatením voľného času.
     Všetkým účinkujúcim, hosťom, ale aj divákom patrí srdečná vďaka za čas, ktorý sme mohli opäť spoločne prežiť v príjemnej folklórnej atmosfére.

     Tešíme sa na stretnutie na 27. ročníku Goralských slávností v roku 2018.


Mgr. Jana Balážová

KKS v Čadci

SĽUK

Predstavenie Pamätnice 25 rokov GS autor Pavol Laš a starostka obce Andrea Šimurdová

Gorol muzička a p. Pavol Kužma

FS Bystrica z Novej Bystrice