V stredu 24. mája 2017 sa v Dome kultúry v Kysuckom Novom Meste už po desiaty krát konal detský folklórny festival Kujem, kujem podkovičku, ktorý každoročne pripravuje Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátormi detského festivalu boli mesto Kysucké Nové Mesto a Mestské kultúrno - spoločenské stredisko v Kysuckom Novom Meste. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Na desiatom jubilejnom ročníku sa stretlo 250 účinkujúcich detí, ktoré sa predstavili štyrom stovkám divákov. Taká vysoká účasť a záujem o toto podujatie nás len utvrdzuje v tom, že na Kysuciach rastie silná generácia mladých pokračovateľov našich folklórnych tradícií.

DFS Kujem kujem pdokovicku 1.blok

 

V programe sa mladému divákovi odprezentovalo spolu osem detských folklórnych súborov z regiónu Kysúc. Ako prvý sa predstavil DFS Makovníček z Makova s májovými hrami, DFS Oščadnička z Oščadnice privítal diváka pásmom „Na Beskydsku na salašu, tam sa naše ovce pasú“, deti z DFS Slniečko zo Starej Bystrice mali pripravenú detskú hru „Na čižíka“, DFS Studnička zo Zákopčia predviedol divákom „Hry na zbojníka“, DFS Púpavienky z Rakovej sa predstavil s pásmom „Vyjdi, vyjdi slniečko“, DFS Drevárik z Krásna nad Kysucou zaujal divákov piesňami z Čierneho a tancom „Na krásňanskej lúke“, DFS Lodňanček s krásnymi detskými piesňami a mladí folkloristi z DFS Nábrežníček z Kysuckého Nového Mesta so svojím program detských hier pod názvom „Zatancujme si“. Súčasťou programu bolo aj vystúpenie talentovanej Sofie Králikovej zo Starej Bystrice. V druhej polovici programu sa nám predstavilo i súrodenecké duo Slávka a Miloško Poništovci z Radôstky. Všetkých účinkujúcich odmenili diváci - žiaci zo ZŠ Clementisova, ZŠ Nábrežná, ZŠ Radoľa a ZŠ Zborov nad Bystricou zaslúženým potleskom. 

Pri príležitosti jubilujúceho ročníka DFF Kujem, kujem podkovičku, odovzdalo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci všetkým účinkujúcim diplom ako poďakovanie za ich každoročnú účasť na tomto podujatí. Motív na diplome a pozvánke podujatia pochádza z palety známeho kysuckého výtvarníka a folkloristu Jozefa Vrábla z Podvysokej, člena štúdia neprofesionálnych výtvarníkov Kysúc pri KKS v Čadci a vedúceho FS Kysučan.

Každoročnou neodmysliteľnou súčasťou festivalu je aj prezentácia prác ľudových remeselníkov. Návštevníci si počas tohto ročníka mohli pozrieť výrobu drotárskych výrobkov a šperkov, ktorú prezentovali Milan Palčisko a Margita Bačíková z Kysuckého Nového Mesta. Zložitú prípravu paličkovej čipky návštevníkom predviedla Eva Belková z Turzovky. Účastníci mali možnosť ochutnať aj oblátky pripravované podľa starej receptúry a pozrieť si pri tom výrobu košíkov z prútia, ktoré prezentovala Emília Valčuhová, spolu s Alojzom Šestákom.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým účinkujúcim, vedúcim DFS, remeselníkom, divákom, spoluorganizátorom a mediálnym partnerom jubilejného X. ročníka DFF Kujem, kujem podkovičku. Veríme, že i budúci rok bude tak bohatý na mladých nadšencov folklóru a my sa opäť v takom počte stretneme spoločne pri ďalšom- už jedenástom ročníku.

 

Mgr. Iveta Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo

KKS v Čadci