Dňa 17. marca 2017 sa v Dome kultúry v Čadci konala regionálna súťažná prehliadka detských folklórnych súborov V rytme ľudového tanca, ktorú pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Do súťaže sa zapojili štyri detské folklórne súbory z regiónu Kysúc. Divákom, ktorých tvorili žiaci a pedagógovia zo ZŠ Rázusová a ZŠ J. A. Komenského, sa postupne predstavili mladí nadšenci folklóru z detských folklórnych súborov – DFS Kýčerka z Ochodnice, DFS Makovníček z Makova, DFS Nezábudka z Rudiny a DFS Studnička zo Zákopčia. Ako hudobný hosť v programe vystúpili sestry Miroslava a Laura Mačejkové zo Starej Bystrice, ktoré predviedli skvelú hru na heligónke. O postupe na krajskú súťažnú prehliadku, ktorá sa bude konať 30. apríla 2017 v Mestskom kultúrnom stredisku v Dolnom Kubíne, rozhodovala trojčlenná porota v zložení – predsedníčka poroty Helena Zahradníková, Pavol Kužma a Amália Kužmová.

Za okres Čadca získal prvé miesto a postup na krajskú súťaž Detský folklórny súbor Makovníček z Makova. Druhé miesto obsadil Detský folklórny súbor Studnička zo Zákopčia. Z okresu Kysucké Nové Mesto získali postup a prvé miesto deti z Detského folklórneho súboru Nezábudka z Rudiny. Druhé miesto získal Detský folklórny súbor Kýčerka z Ochodnice.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým účinkujúcim, vedúcim DFS a divákom, za to, že spolu s nami strávili tieto príjemné chvíle. Veríme, že i v budúcnosti sa spolu stretne toľko mladých folklórnych nadšencov.

Mgr. Iveta Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci