K letu na Kysuciach neodmysliteľne patria Beskydské slávnosti, ktoré sa už po 45. krát tradične konali v meste Turzovka. Pešia zóna, Námestie Juraja Thurzu a Šarkpark sa v dňoch 12. – 14. augusta 2016 zaplnili návštevníkmi a divákmi, ktorí si prišli pozrieť bohatý kultúrny  program. Hlavným organizátorom podujatia je mesto Turzovka, spoluorganizátorom, okrem iných, je aj Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

45._beskydsk_slvnosti_-_sprievod.jpg

V piatok 12. augusta sa konalo slávnostné zasadnutie mestského zastupiteľstva, pri ktorej sa udeľovala Cena mesta Turzovka. Návštevníci sa mohli zúčastniť aj vernisáže výstavy Dedičstvo otcov, ktorá sa konala v priestoroch Mestského múzea Karola Točíka v Turzovke. Ďalšia zaujímavá výstava bola pripravená pre verejnosť vo výstavnej sieni Kultúrneho domu v Turzovke pod názvom Úlety. Nadšenci  umenia si mohli pozrieť práce sochára a maliara Ondreja 4. a fotografa Jaroslava Veličku.

V sobotu 13. augusta sa účastníci Beskydských slávností  podieľali  na vytvorení netradičného rekordu, tentokrát v počte zjedených šišiek. Po ňom nasledovala prehliadka tanečných skupín Beskyd dance. V tento deň sa stretli aj členovia Spolku priateľov Turzovky na členskej schôdzi, po ktorej bola pripravená prehliadka tanečných skupín v štýle country. Sobotňajší program zakončila veselica na Kamenci, ktorá sa konala v areáli športu a oddychu – Závodie.

Nedeľný program začal Turzovskou cifrovačkou a medzinárodným stretnutím heligonkárov. Hostia si mohli pozrieť aj ukážku tradičných ľudových remesiel, ktorá bola spojená s predajom a niesla výstižný názov - Práce starých majstrov. O desiatej hodine sa konala  slávnostná svätá omša v Kostole Nanebovzatia Panny Márie v Turzovke. Po jej skončení nasledovala prehliadka speváckych skupín a folklórnych súborov. O príjemnú nedeľňajšiu atmosféru sa postarala aj moderátorka podujatia Katarína Borisová, ktorá otvorila hlavný program Beskydy – náš spoločný domov. Ako prví vystúpili na javisko účinkujúci z Turzovky - Detský folklórny súbor Bukovinka, Ženská folklórna skupina Turzovanka a Turzovské seniorky. Po nich nasledovalo vystúpenie Folklórnej skupiny Vígľašanka z Olešnej, Folklórnej skupiny Nevädza z Korne, Folklórnej skupiny Klokočov z Klokočova, Folklórnej skupiny Makovanka z Makova a Ľudovej hudby spod Grúňa z Vysokej nad Kysucou. Primátor mesta Turzovka Ľubomír Golis a riaditeľka Kultúrneho a spoločenského strediska v Turzovke Darina Bajáková slávnostne odovzdali účinkujúcim ďakovné listy a podkovičky pre šťastie. Program pokračoval vystúpením hostí z Českej republiky -Tanečného  folklórneho súboru Ondráš z Janovic a Cimbálovej muziky Kotci z Frýdlantu nad Ostravicí. Po nich nasledovalo vystúpenie slovensko-česko-poľského zoskupenia Grupa Mocnego Uderženia. Na záver sa divákom predstavil Folklórny súbor Bystrica z Novej Bystrice.

Beskydské slávnosti sú vrcholom Turzovského leta, ktoré je každoročne bohaté na kultúrny a spoločenský program. Už teraz sa tešíme, čo nám prinesie jeho budúci ročník.

Mgr. Iveta Štětinová

Manažér pre folklór a ľudové remeslo

KKS v Čadci

dfs_bukovinka.jpg

fsk_turzovanka.jpg

turzovsk_seniorky.jpg

 

fsk_vigaanka.jpg

fsk_nevdza.jpg

fsk_makovanka.jpg

h_muzika_spod_gra.jpg

fs_bystrica_2.jpg

grupa_mocnego_udrenia.jpg

divci_1.jpg

odovzdvanie_podkoviiek_primtor_p._golis_a_riaditeka_kass_p._bajkov.jpg

spolon_piese_fsk.jpg

fsk_klokoov.jpg