Leto na Kysuciach odjakživa patrí folklórnym tradíciám, zábave a príjemnej atmosfére. Aj tento rok sa Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, podieľalo na organizovaní XIV. ročníka Osláv zvrchovanosti v Starej Bystrici. Tie sa pravidelne konajú pri príležitosti výročia schválenia Deklarácie o zvrchovanosti slovenského národa, ktorá sa konala v Slovenskej národnej rade v júli 1992.

fs_lnica.1.jpg

Štrnásty ročník ponúkol divákom výnimočný program, ktorý nepokazilo ani nepriaznivé počasie. Už v sobotu podvečer 16. júla sa Rínok sv. Michala Archanjela zaplnil tisíckami nedočkavých návštevníkov, ktorí mali možnosť zhliadnuť zaujímavých umelcov.

Ako prvá sa divákom predstavila Bystrická kasňa. Obrovský úspech mali Kollárovci, ktorí svojim goralským temperamentom rozospievali a roztancovali všetkých divákov. Po nich sa na javisku predstavila dlhoočakávaná Lúčnica. V jej podaní videli diváci  vrchol slovenského folklóru a tanečného umenia, ktorý nás so cťou reprezentuje po celom svete. Neskorá noc patrila rockovej skupine Arzén. Program pokračoval tanečnou zábavou, počas ktorej hrala hudobná skupina Kortina.

K Oslavám zvrchovanosti neodmysliteľne patrí aj tradičné zapálenie Vatry zvrchovanosti. Tento akt zrealizovali poslanec NR SR a predseda Žilinského samosprávneho  kraja Juraj Blanár, poslanec NR SR a starosta Obce Stará Bystrica Ján Podmanický a ďalší vzácni hostia, ktorí svojou prítomnosťou taktiež znásobili slávnostný punc podujatia.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým organizátorom, spoluorganizátorom a sponzorom, ktorí sa podieľali na realizácii tohto krásneho podujatia. Taktiež ďakuje všetkým divákom a návštevníkom, ktorí si nenechali ujsť štrnásty ročník Osláv zvrchovanosti a prežili tak nezabudnuteľné chvíle v Starej Bystrici.  

Mgr. Iveta Štětinová

KKS v Čadci

manažér pre folklór a ľudové remeslo

kollrovci.jpg

 kollrovci1.jpg

 kollrovci.1.jpg

fs_lnica.jpg

 fs_lnica_1.jpg

 fs_lnica_3.jpg

 fs_lnica_2.jpg

organiztori_spoluorganiztori_sponzori_podujatia.jpg

pri_vatre_zvrchovanosti.jpg

 vzcni_hostia.jpg

 divci.jpg