Ľudové tradície, spev, tanec a dobrá nálada sa šírili Ochodnicou počas slnečného víkendu 4. - 5. júla 2015. Amfiteáter v obci už po 43-krát privítal folklórne skupiny a sólistov z celého kysuckého regiónu. Festival organizačne pripravila obec Ochodnica spolu s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Podujatie bolo realizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a Žilinského samosprávneho kraja.

inkujci.jpg

Sobotňajšie popoludnie odštartovala tradičná súťaž vo varení halušiek, ktorú v dobrej nálade svojimi vystúpeniami podporili mažoretky ELLIS, do rytmu varenia hrala a spievala spevácka skupina Seniorka a dychová hudba Ochodničanka, program spestrili vystúpenia detí z CVČ Ochodnica.
Nedeľa začala hlavným programom nazvaným „NA TEJ LÚČKE ZELENEJ". Na úvod sa návštevníkom festivalu predstavili šikovní heligónkari Matúško Hodás z Kysuckého Lieskovca, víťaz celoslovenského kola Čičmianska heligónka v kategórii do 15 rokov a Danko Vlček z Ochodnice. S pásmom „ZMETANIE LÍSTIA" sa následne predstavila domáca Folklórna skupina KÝČERA, ktorá svojím vystúpením navodila atmosféru jesene v hore, na bačoviskách a lúkach. S jesennou tematikou s pásmom „DLÁVENIE KAPUSTY" sa predstavila aj Folklórna skupina Vrabčiar z Krásna nad Kysucou, ktorá priamo na pódiu priblížila spôsob spracovania a nakladania kapusty do suda v duchu hesla Kapusta - surová či kvasená - pre zdravie je stvorená. Mužský element medzi čisto ženskými folklórnymi zoskupeniami zastúpila v programe Ľudová hudba Bystrická kasňa zo Starej a Novej Bystrice. Pravé letné teploty panovali počas celého dňa a na pódium letnú tematiku priniesla Folklórna skupina SVRČINKA zo Svrčinovca s pásmom „TRÁVNICE - HRABANIE SENA", folklórne zvykoslovné pásmo s názvom „LÚČKA ZELENÁ, NEPOKOSENÁ" prezentovala Folklórna skupina DEDOVANKA z Oščadnice. Záver hlavného programu 43. ročníka Folklórneho festivalu Ochodnica patril spoločne zaspievanej piesni Kysuca, Kysuca... V takejto slávnostnej a výnimočnej atmosfére vystúpil na pódium starosta obce Ochodnica Radoslav Ďuroška, ktorý odovzdal nominovaným ceny starostu obce. Tie putovali do rúk občanom, ktorí sa zaslúžili o rozvoj obce. Následne program pokračoval vystúpením heligónkarov z obce Krásňany pod vedením Martina Čerňanského a mužskej speváckej skupiny LIDOVEC. Vyvrcholením bohatého kultúrneho programu bola, samozrejme, očakávaná ľudová veselica so skupinou TORNÁDO.
Ochodnickým festivalom hovoreným slovom v krásnom miestnom kroji sprevádzala účinkujúcich i návštevníkov Katarína Borisová z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, ktorá na pódiu postupne privítala organizátorov i hostí s ich slávnostnými príhovormi. Ako prvý návštevníkov privítal Radoslav Ďuroška, starosta obce Ochodnica, ktorý vyzdvihol výnimočnú atmosféru a prínos folklórneho festivalu v regióne. Návštevníkom sa prihovoril Vladimír Macášek, prednosta Okresného úradu Žilina a poslanec zastupiteľstva ŽSK, Jiří Carbol, senátor a starosta družobnej obce Dobrá v ČR a Silvia Petreková, riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci , ktorá poďakovala všetkým kysuckým folklórnym skupinám za ich snahu o udržiavanie ľudových tradícií a zvykoslovia pre ďalšie generácie.
Mediálnymi partnermi podujatia boli Týždenník Kysuce, Rádio Regina Banská Bystrica - RTVS, rádio Frontinus, Rádio Sever, TV Fenix - ŽILINSKÁ TELEVÍZIA, Reklama Michal Radolský.

Sponzori podujatia: WGP - čistiace systémy, PROFIREAL SK - Miloš Veselý, Stanislav Kopták - ELEKTRO, Píla KAPLANIK, FARMA Ochodnica - František Hunčík, UNIPAL - Pavol Čičala, Katarína Kučerová, Poľovníci Ochodnica, Mizera Dušan, Pavol Marčan, Branislav Paluch, František Kopas, CHATA Štart, Potraviny MERKÚR - Milan Korman, Miloš Gocoliak, Spoločenstvo lesa - Žernovka, spolok drobnovlastníkov lesov, Jarolsav Slovák, Pohrebníctvo ANNA Čadca, SOAR spol. s r. o., Jaroslav Pečala, Marián Vlček, Zdenko Mrenka, Urbariát - Pozemkové spoločenstvo, Zubná ambulancia - MUDr. Rastislav Vilk, FKL - stavebná spoločnosť a Timotej Červený.
Ďakujeme všetkým účinkujúcim za ich prezentácie a dobrú náladu, ktorú rozdali návštevníkom a hosťom festivalu, dobrovoľníkom, ktorí sa podieľali na príprave a zabezpečovaní príprav festivalu, publiku a všetkým, ktorí spolu s nami zdieľali výnimočnú atmosféru v ochodnickom amfiteátri.


                                                                                Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

 

Hostia hostia.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FSk Svrčinka 

fsk_svrinka.jpg