V piatok 20. marca 2015 sa pod taktovkou Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, uskutočnila regionálna súťažná prehliadka s názvom V rytme ľudového tanca.

Súťažná prehliadka sa konala v priestoroch ZŠ s MŠ Stará Bystrica, budova 1. stupňa. Odbornej porote, ktorej predsedal Mgr. Pavol Kužma, sa predstavil detský folklórny súbor Slniečko zo Starej Bystrice. Ten pracuje od roku 2013 pod vedením pani Mirky Králikovej, ktorá detičkám od 4 do 8 rokov venuje v rámci nácviku a vymýšľania nových choreografií všetok svoj voľný čas. Svojou láskou k folklóru a ľudovým tradíciám motivuje deti prezentovať zvyky a obyčaje slovenských folklórnych oblastí, a to vo forme blízkej detskému srdiečku.
V pásme „Húsky" viac ako 20 detských spevákov a tanečníkov prezentovalo okrem dobrej nálady a atmosféry predovšetkým ľudové tradície, piesne a hry, spolu s hudobným doprovodom na heligónku v podaní Slávky Poništovej, Miloša Poništa a Sofie Králikovej, žiakov ZŠ v Starej Bystrici. Odborná porota si vystúpenie malých ľudových umelcov pozorne prezrela a poskytla účastníkom priamu spätnú väzbu - cenné rady a odporúčania pre ich ďalšiu tvorbu a prezentáciu. Pani Mgr. Amália Kužmová vyzdvihla úsilie a odhodlanie vedúcej DFS Mirky Králikovej a povzbudila Slniečko do ďalších zaujímavých vystúpení.
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci srdečne ďakuje porote za profesionálny prístup a ZŠ s MŠ Stará Bystrica za ústretovosť a prípravu výborných podmienok na konanie prehliadky. Detskému folklórnemu súboru Slniečko prajeme veľa chuti a tvorivých nápadov pri nácviku a šírení ľudových tradícií.

                                                           Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

slnieko.jpg