V piatok 14. septembra 2018 sa uskutočnilo slávnostné vyhlásenie výsledkov novej literárnej súťaže v poézii a próze TAJOMSTVO ATRAMENTU, ktorú pripravilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. 

Ucastníci Tajomstva atramentu 2018

Piatkové popoludnie v partnerskej Kysuckej knižnici v Čadci sa začalo príjemným hudobným vstupom mladej hudobníčky Júlie Masnicovej z Makova. Následne prítomných hostí privítala riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková. Úroveň súťaže zhodnotil predseda odbornej poroty Dušan Mikolaj. Návštevníkov hovoreným slovom sprevádzala moderátorka Katarína Borisová.
Milovníci písaného slova sa do súťaže mohli zapojiť od 16. marca do 16. júla 2018. Súťažilo sa v poézii aj v próze, v troch vekových kategóriách – od 15 do 25 rokov, od 26 do 45 rokov a nad 45 rokov. Súťaž bola anonymná. Prihlásené práce hodnotila odborná porota v zložení: predseda poroty - redaktor, publicista a esejista Dušan Mikolaj z Bratislavy, členovia odbornej poroty - vydavateľský a rozhlasový redaktor, básnik, literárny kritik a esejista Jozef Čertík z Bratislavy a prozaik a redaktor Ladislav Hrubý z Krásna nad Kysucou. Celkovo sa do súťaže zapojilo 14 nádejných literátov. V poézii súťažilo celkom 5 jednotlivcov, pričom boli obsadené všetky vekové kategórie. V kategóriách od 15 do 25 rokov a od 26 do 45 rokov porota neudelila žiadne miesto. V kategórii nad 45 rokov bolo udelené 3. miesto, ktoré získala Marta Harajdová z Makova zo súťažným textom „Po rokoch.“ So svojou prozaickou ukážkou sa do súťaže zapojilo 9 autorov. Najväčšie zastúpenie mala najmladšia kategória od 15 do 26 rokov, v ktorej 1. miesto za poviedku „Skočiť je jednoduché“ získal Daniel Kupka zo Svrčinovca. Pre vysokú úroveň v tejto kategórii udelila porota dve 2. a 3. miesta. Druhé miesta získali Stanislava Rakovanová z Ochodnice so súťažným textom „Život“ a Daniela Romanová zo Zákopčia s poviedkou „Príbeh jedného osudu.“ Tretie miesta porota udelila Kristíne Kobolkovej z Klokočova za poviedku „Objednávka môjho života“ a Anne Krkošovej z Oščadnice, ktorá súťažila s poviedkou „Experiment.“ V súťažnej kategórii od 26 do 45 rokov porota cenu neudelila. V poslednej súťažnej kategórii nad 45 rokov porota udelila len 3. miesto a to Soni Behúňovej z Čadce za poviedku „Maturitná herečka.“
Po slávnostnom vyhlásení výsledkov a udelení cien prítomní autori konzultovali svoje súťažné práce s odbornou porotou. Ocenené texty budú postupne zverejňované na webovej a facebookovej stránke Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci.
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým účastníkom, porotcom a návštevníkom prvého ročníka literárnej súťaže TAJOMSTVO ATRAMENTU. Už teraz sa tešíme na vaše súťažné texty v druhom ročníku súťaže.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
KKS v Čadci

VÝSLEDKOVÁ LISTINA:
POÉZIA
kategória nad 45 rokov
3. miesto Marta HARAJDOVÁ, Makov – Po rokoch
PRÓZA
kategória od 15 do 25 rokov
1. miesto Daniel KUPKA, Svrčinovec – Skočiť je jednoduché
2. miesto Stanislava RAKOVANOVÁ, Ochodnica – Život
Daniela ROMANOVÁ, Zákopčie – Príbeh jedného osudu
3. miesto Kristína KOBOLKOVÁ, Klokočov – Objednávka môjho života
Anna Krkošová, Oščadnica – Experiment
kategória nad 45 rokov
3. miesto Soňa Behúňová, Čadca – Maturitná herečka