V septembri sa v Zborove nad Bystricou každoročne konajú Zborovské slávnosti, ktoré obec pripravuje v spolupráci s Kysuckým kultúrnym strediskom v Čadci, organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. 

FSk Vajčovci Horný Vadičov Zborovské slávnosti 2018

V nedeľu 16. septembra sa nedeľný slávnostný program začal svätou omšou vo farskom kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie a pokračoval kultúrnym programom, v úvode ktorého prítomných privítali: za organizátorov- riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková a starosta obce Vysoká nad Kysucou Anton Varecha, ktorý starostu Zborova nad Bystricou Juraja Hlavatého pozdravil v mene kysuckých starostov. Podujatie svojou účasťou podporili podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Igor Janckulík, poslanec ŽSK a primátor mesta Krásno nad Kysucou Jozef Grapa a poslankyňa ŽSK a starostka obce Skalité Andrea Šimurdová.
V amfiteátri sa na pódiu návštevníkom postupne predstavili: heligonkárky Simonka Mária Halvoníková s Alžbetkou Fojtíkovou zo Zborova nad Bystricou, Folklórna skupina Zborovanka zo Zborova nad Bystricou, Folklórna skupina Dolinka z Novej Bystrice, Detská spevácka skupina Nezábudka zo Zborova nad Bystricou, Vrchárky z Kysúc, Zborovskí heligonkári zo Zborova nad Bystricou, Vlasta Mudríková zo Skalitého, Folklórny súbor Vajčovci z Horného Vadičova, Hudobná skupina Kortina a Dychová hudba Ochodničanka z Ochodnice. Zborovskí heligonkári uviedli do života aj svoje prvé CD.
Zborovské slávnosti majú svoju krásnu atmosféru, ktorú si každoročne vychutnáva množstvo ľudí a preto veríme, že v podobnom duchu budú slávnosti pokračovať aj v ďalších rokoch.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci