DS Staskovan KUBO r.2011 1Hornokysucká malebná dedinka Staškov a ochotnícke divadlo jednoducho patria k sebe. Najstaršie korene staškovského ochotníctva siahajú do r. 1922. Nacvičovalo sa aj v rodnom dome Jozefa Kronera, významného slovenského herca, rodáka z obce Staškov, ktorého otec bol sám ochotníkom a zároveň režisérom.


Prvé divadlo v obci zahrala staškovská mládež dňa 13. februára 1922. Bola to divadelná hra „Kamenný chodníček“, s ktorou u obecenstva zožali veľký úspech. To dodalo staškovskej mládeži toľko chuti, že sa hneď pustila do nácviku ďalšej divadelnej hry „Škriatok“, ktorú odohrala v máji toho istého roku. Taktiež v r. 1922 mládež nacvičila i tretiu divadelnú hru „Starý zaľúbenec“. Týmto založili divadelnú tradíciu, ktorá sa s krátkymi odmlkami vďaka zanietencom a milovníkom divadelného umenia udržiava až dodnes

V medzivojnovom období sa hrávalo sporadicky a celá kultúrna činnosť sa organizovala na báze dobrovoľnosti. Jej nositeľmi a organizátormi boli najmä učitelia a mládež. Divadlo sa nacvičovalo prevažne v škole, iba niektoré divadelné predstavenia, náročnejšie na scénu, sa s nadšením odohrávali v provizórnych podmienkach v hostinci „U Moľaného“ na doskách položených na sudoch. Staškovskí ochotníci v r. 1944 naštudovali a odohrali drámu „Bačova žena“.

Po vojne nastal v obci rozmach divadla. Na dedinách a teda i v Staškove vznikali „osvetové besedy“, ktoré mali riadiť a organizovať kultúrny a spoločenský život v obci. Osvetová beseda mala dve miestnosti a pri nej pracoval, okrem iných, aj divadelný krúžok. Neskôr pôsobil pri miestnom kultúrnom stredisku v obci a v súčasnom období pôsobí ako záujmová zložka pri Obecnom úrade v Staškove.
V r. 1950 bol v Staškove založený ochotnícky divadelný súbor spolu s otvorením vtedy nového kultúrneho domu. V obci sa našli nadšenci divadla, ktorými boli celé rodiny. Obetovali na divadelných doskách svoj voľný čas, energiu, trpezlivosť, um, nadšenie a úctu k tomuto umeniu. Nový kultúrny dom mal k dispozícii priestrannú sálu a pekné javisko, na ktorom súbor odohral v roku 1955 ako prvú divadelnú hru „Páva“.

 V roku 1966 navštívil Staškov herec Jozef Kroner, rodák z obce Staškov, ktorý podnietil obyvateľov, aby udržiavali divadelnú tradíciu v obci. Staškovských ochotníkov pozdravil slovami:

„ŠŤASTIE SPOČÍVA V TOM, AK SA NÁM PODARÍ UROBIŤ ŠŤASTNÝCH INÝCH. TÚTO TÚŽBU UROBIŤ ŠŤASTNÝMI ĽUDÍ, PRE KTORÝCH PRIPRAVUJETE SVOJE DIVADLO, SI PODRŽTE ČO NAJDLHŠIE. A VERÍM, ŽE ROZDANÁ RADOSŤ SA VÁM VRÁTI.“

A tak postupne na činnosť predchádzajúceho ochotníckeho súboru nadviazal dnešný Ochotnícky divadelný súbor STAŠKOVAN. Začínal najprv s estrádnymi pásmami, neskôr začal nacvičovať divadelné hry, v ktorých sa vystriedalo mnoho hercov i režisérov. Súbor sa s prestávkami podarilo zachovať a udržať do dnešných dní a predstavuje sa s klasickými dielami, ale i modernými inscenáciami. Ich vystúpenia môže divadelná obec sledovať na javisku obnovenej kinosály v Kultúrnom dome Jozefa Kronera v Staškove.

Odbornými poradcami pri naštudovaní divadelných hier v minulosti boli známi a významní herci a režiséri ako Martin Kolesár, Anton Šulík, Juraj Kováč, Peter Kozák, Ivan Gajdičiar, Vlado Mores a ďalší.

K ďalším divadelným inscenáciam, ktoré staškovskí ochotníci naštudovali od roku 1960 patria:

MATKA A HRIECH - /r. 1960 – nacvičil kolektív učiteľov/
NOVÝ ŽIVOT - /r. 1961 – réžia Matúš Jurga/
ZLOMENÁ PÝCHA - /r. 1962 – réžia Matúš Jurga/
KUCHÁRKA - /r. 1963 – réžia Emília Chrobáková – učiteľka/
PODPAĽAČOVA DCÉRA - /r. 1966 – réžia Ladislav Jurga/
KRISTÍNA - /r. 1976 – réžia Ivan Gajdičiar st./
ČIN – ČIN - /r. 1977 – detské predstavenie – réžia Jozefína Poláčiková, Terézia
Gunčagová/
ZÁVEJE - /r. 1978 – réžia Ivan Gajdičiar st./
ŽENBA - /r. 1979 – réžia Ivan Gajdičiar st./
POZDNÁ LÁSKA - /r. 1980 – réžia Martin Kolesár/
BLÁZNIVÁ RODINA - /r. 1981 – réžia Martin Kolesár/
AKÁ BOLESŤ, TAKÁ MEDICÍNA - /r. 1984 – réžia Martin Kolesár/
MOZOĽOVCI - /r. 1986 – réžia Martin Kolesár/
HĽADANIE V OBLAKOCH - /r. 1987 – réžia Martin Kolesár/

PANI RICHTÁRKA - /r. 1988 – réžia Jozefína Poláčiková, odborný poradca
Martin Kolesár/
ŽENSKÝ ZÁKON - /r. 1992 – réžia Jozefína Poláčiková, odborný poradca
Martin Kolesár/
NEPREBUDENÝ - /r. 1994 – réžia Jozefína Poláčiková, odborný poradca Anton
Šulík/
KMOTROVCI - /r. 1996 – réžia Jozefína Poláčiková, odborný poradca Anton
Šulík/
STATKY – ZMÄTKY- /r. 1998 – réžia Jozefína Poláčiková/
BACÚCHOVIE DVOR - /r. 2000 – réžia Jozefína Poláčiková, Peter Kozák/
KUBO - /r. 2011 – réžia Jozefína Poláčiková, Peter Kozák/
STATKY – ZMÄTKY - /r. 2012 – v novom zložení súboru - réžia Jozefína
Poláčiková/

S BROKOVNICOU NA MANŽELA - /r. 2013 - réžia Jozefína Poláčiková, Peter
Kozák/
MASTNÝ HRNIEC - /r. 2014 – réžia Jozefína Poláčiková, Peter Kozák/
RYSAVÁ JALOVICA - /r. 2015 – réžia Jozefína Poláčiková/
DOBRÁ BOLESŤ, ČO DÁ POJESŤ- /r. 2016 – réžia Jozefína Poláčiková, Vlado
Mores/
WC STORY - /r. 2016 – réžia Jozefína Poláčiková, Vlado Mores/
DIABOL V RAJI MANŽELSKOM - /r. 2017 – réžia Jozefína Poláčiková, Peter
Kozák/
ZABÍJAČKA - /r. 2019 – réžia Jozefína Poláčiková/

 Významným rokom pre celú obec, ale i pre ochotníkov bol rok 2014. Vtedy bol zorganizovaný I. ročník pilotného divadelného projektu s medzinárodnou účasťou pod názvom „PO KRONEROVEJ CESTE.“ Táto divadelná prehliadka trvá až do dnešných dní. Aj v poradí poslednú a veľmi úspešnú divadelnú veselohru „ZABÍJAČKA“ súbor naštudoval a odohral v rámci VI. ročníka prehliadky divadelných ochotníckych súborov „Po Kronerovej ceste“ v r. 2019. DS Staškovan účinkuje nielen doma v rodnej obci a okolitých obciach regiónu Kysúc, ale v rámci medzinárodného slovensko-českého projektu i v českej obci Valašská Bystřice, ktorej recipročný Divadelný súbor CHAOS staškovskí diváci už veľmi dobre poznajú.

Žiaľ, COVID-19 z objektívnych dôvodov prerušil stretávania a vystúpenia divadelného súboru a nastala dlhšia nútená pauza.

 Ochotnícky divadelný súbor STAŠKOVAN získal počas svojho pôsobenia viacero ocenení, či už na okresných súťažiach divadelných súborov „C“ kategórie, krajských i celoslovenských súťažiach Námestovské divadelné dni, celoslovenskej prehliadke v Trebišove, Palárikovej Rakovej – národnej súťažnej prehliadke ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby, získal aj viacero individuálnych ocenení či už za herecké výkony, za réžiu atď.
Posledným najvyšším ocenením súboru bola ONLINE účasť na Scénickej žatve v decembri 2020 s hrou ZABÍJAČKA. S touto hrou je súbor vybraný výberovou porotou i do súťažnej časti 53. Palárikovej Rakovej 2020, ktorú plánujeme uskutočniť v septembri 2021, pretože z dôvodu pandemických opatrení sa v roku 2020 Palárikova Raková nekonala a celý 53. ročník sa preklopil do r. 2021.

Režisérskou dušou Ochotníckeho divadelného súboru STAŠKOVAN je od roku 1988 Jozefína Poláčiková. Narodila sa v Staškove v r. 1945. Študovala na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici a pôsobila ako učiteľka slovenského a ruského jazyka v základných školách v Korni, Staškove a Rakovej. Celý svoj život zasvätila kultúre – detskému divadlu, divadlu dospelých, recitácii, tvorbe scenárov a režírovaniu. Je nositeľkou Plakety J. A. Komenského za činnosť v obci Raková a Ceny obce Staškov. V r. 2015, v rámci slávnostného večera 47. Palárikovej Rakovej, získala ocenenie, diplom a zlatú medailu Jána Palárika za tvorivý prínos slovenskému ochotníckemu divadlu, ktoré jej z rúk riaditeľky Silvie Petrekovej udelilo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.
Režisérke Jozefíne Poláčikovej i celému kolektívu Ochotníckeho divadelného súboru Staškovan ďakujeme za doterajšiu prácu a prajeme ešte veľa zdravia, sily, trpezlivosti , tvorivých nápadov a aby divadlo bolo skutočne ich láskou na celý život.

Božena Slanináková
manažérka pre divadlo dospelých
KKS v Čadci

Fotografie: Archív DS Staškovan, OÚ Staškov a KKS v Čadci