V roku 2017 ubehlo 50 rokov od vzniku národnej súťažnej prehliadky ochotníckych divadelných súborov s inscenáciami pôvodnej slovenskej dramatickej tvorby. Už viac ako celé polstoročie sa v obci Raková a v meste Čadca stretávajú divadelníci z celého Slovenska, aby vzdali hold rodákovi z Rakovej Jánovi Palárikovi, významnému slovenskému dejateľovi, dramatikovi, katolíckemu kňazovi, novinárovi a politikovi, od narodenia ktorého uplynulo 27. apríla 2017 už 195 rokov.

50. ročník Palárikovej Rakovej bol nepochybne významným medzníkom pre všetkých zainteresovaných: organizátorov, divadelníkov, tvorcov, režisérov, priaznivcov ochotníckeho divadla, širokej verejnosti, médií... Kysucké kultúrne stredisko
v Čadci ocenilo pri tejto príležitosti spolu 70 osobností spätých s prehliadkou naprieč piatimi dekádami jej existencie.
Panorámu 50. ročníka tvoril bohatý program, ktorý tomuto divadelnému sviatku vzdal hold.

V roku 2018 začíname písať druhú polstoročnicu histórie podujatia a momentálne sa začína už 51. ročník Palárikovej Rakovej, ktorý realizujeme v dňoch 23.-27. apríla.
Aj v tomto ročníku privítame ochotnícke divadelné zoskupenia z rôznych regiónov Slovenska ako aj naše domáce súbory, ktoré výberová porota- pod vedením pána Antona Šulíka- posunula do súťažnej časti prehliadky a síce Divadelný súbor Eva z Čadce či Divadelný súbor Rampa z Kysuckého Nového Mesta. Bude nám cťou privítať i divadelníkov z Medzibrodu, Popradu, Strečna, Trenčína, Bratislavy a Banskej Bystrice.
Diváci sa môžu tešiť na takmer dvadsať predstavení, pripravených pre všetky vekové kategórie. V Rakovej i Čadci je pripravený bohatý kultúrny program.
Privítame aj slovenských krajanov zo srbského Kysáča, víťazov nášho partnerského festivalu DIDA Pivnica za rok 2017,
s ktorým má Kysucké kultúrne stredisko v Čadci podpísané MEMORANDUM o spolupráci.
Našimi hosťami počas slávnostného piatkového večera v Dome kultúry v Čadci budú umelci z Divadla Andreja Bagra
z Nitry, ktorí k nám zavítajú s inscenáciou od Laca Keratu pod názvom DOBRO.

Všetkým návštevníkom, divadelníkom i organizátorom 51. Palárikovej Rakovej želám, aby chvíle, ktoré prežijú v objatí divadelných múz, patrili medzi tie nezabudnuteľné.

Mgr. Silvia Petreková
riaditeľka KKS v Čadci