V piatok 24. marca 2017 sa v Dome kultúry v Čadci konala regionálna súťažná prehliadka detskej dramatickej tvorivosti DETI DEŤOM 2017.
Stretli sa v ňom detské divadelné súbory z regiónu Kysúc, aby predstavili svoj umelecký potenciál a zabojovali o účasť na krajskej prehliadke Detský divadelný medveď, ktorá sa bude konať v dňoch 11. – 12. apríla 2017 v Bábkovom divadle v Žiline.
Súťažnú prehliadku zorganizovalo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s Domom kultúry v Čadci.
Divadelné dopoludnie, ktoré patrilo detským hercom a detským divákom zo ZŠ s MŠ Stará Bystrica, ZŠ Oščadnica – Nižný koniec a ZŠ Podvysoká , moderovala Katarína Borisová, ktorá jednotlivé súbory predstavila a uviedla na scénu.


Poslaním spomínanej postupovej prehliadky je konfrontovať a prezentovať rôzne štýly práce dramatických súborov a sólistov a vytvárať tak priestor pre vzájomnú inšpiráciu a výmenu skúseností.
Jednotlivé výkony pozorne sledovala a hodnotila odborná porota, ktorá pracovala v trojčlennej zostave: predsedníčkou poroty bola Janka Eliášová, herečka Bábkového divadla zo Žiliny a jej členkami boli Jozefína Poláčiková, dlhoročná režisérka detského a ochotníckeho súboru zo Staškova a Lenka Bytčánková, pedagogička literárno-dramatického odboru ZUŠ J. Potočára Čadca.
Po zhliadnutí súťažných predstavení sa konal hodnotiaci a rozborový seminár, na ktorom odborná porota podrobne analyzovala jednotlivé predstavenia a snažila sa vedúcim súborov poradiť, čo a kde môžu ešte vylepšiť.

Porota udelila nasledovné ocenenia:
Za okres Čadca v kategórii kolektívov získal l. miesto , diplom, finančnú cenu a postup na krajskú prehliadku Detský divadelný medveď Žilina DETSKÝ A MLÁDEŽNÍCKY DIVADELNÝ SÚBOR EVA pri ZUŠ J. Potočára a Dome kultúry v Čadci, ktorý pracuje pod vedením Evy Matysovej a predstavil sa s hrou ČAROVNÁ PERINA.
Za okres Kysucké Nové Mesto v kategórii kolektívov získal 1. miesto, diplom a finančnú cenu DDS SIMSALABIM pri ZŠ Clementisova Kysucké Nové Mesto, ktorý pracuje pod vedením Moniky Kubalíkovej a prezentoval sa hrou NAJVZÁCNEJŠÍ DAR.
Diplom, finančnú cenu a postup na krajskú prehliadku Detský divadelný medveď v kategórii scénická miniatúra obdržali Daniela a Andrea Žilkové z DDS DIDERO pri MKŠS Kysucké Nové Mesto.

Ďalej porota udelila:

-Diplom a vecnú cenu MATÚŠOVI LEHOTSKÉMU za stvárnenie postavy v hre Čarovná perina.

- Diplom a vecnú cenu GABRIELE HOLEŠČÁKOVEJ za stvárnenie postavy v hre Čarovná perina.
- Diplom a vecnú cenu MÁRII GÁBORIKOVEJ za stvárnenie postavy v hre Najvzácnejší dar.

Postupujúcim súborom srdečne blahoželáme, prajeme im úspešnú reprezentáciu kysuckého regiónu na krajskej prehliadke, veľa inšpirácie, ale aj veľa radosti z tvorivej umeleckej činnosti.

Božena Slanináková
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci