V poslednom októbrovom týždni Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, zorganizovalo už 8. ročník regionálnej súťažnej prehliadky mladých moderátorov KYSUCKÝ MIKROFÓN 2014, ktorý sa konal 28. októbra 2014 v priestoroch Kysuckej knižnice v Čadci.
Súťažiacich prišli podporiť aj pedagógovia a študenti Obchodnej akadémie D.M.Janotu, Strednej odbornej školy technickej, Gymnázia J.M.Hurbana, Pedagogickej a sociálnej akadémie sv. Márie Goretti, Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Čadci a Gymnázia v Kysuckom Novom Meste.


 Postupujúci moderátori-zľava-Martina Vitkovská, Nikola Capeková, Veronika Gavláková, Jakub Kubala, Lenka Lašová,Nikola posstupujci_modertori-zava-martina_vitkovsk_nikola_capekov_veronika_gavlkov_jakub_kubala_lenka_laovnikola_halagakov.jpg

Svoj moderátorský kumšt v oblasti rozhlasového a televízneho moderovania prišlo prezentovať spolu 23 moderátorov, rozdelených do dvoch kategórií. V prvej kategórii súťažili moderátori od 15 do 18 rokov a v II. kategórii od 19 do 25 rokov. Jednotlivé disciplíny majú stanovenú presnú minutáž, pričom každý súťažiaci absolvuje všetky 4 /interpretácia spravodajského textu, interpretácia reklamného textu, vedenie rozhovoru so zaujímavým človekom a moderovanie vlastnej relácie/.
Výkony súťažiacich hodnotila odborná porota, ktorej predsedal Milan Matušinský, novinár, režisér a scenárista a vysokoškolský pedagóg v oblasti rétoriky, členovia Gabriela Tomajková, redaktorka a moderátorka Rádia a televízie Slovenska Banská Bystrica - rádio Regina a Egon Tomajko, redaktor Rozhlasu a televízie Slovenska Banská Bystrica. Okrem stanovených kritérií porota hodnotila aj celkový dojem, výslovnosť, prirodzenosť, presvedčivosť a kultúrnosť prejavu, schopnosť zaujať poslucháča, neverbálny a hlasový prejav. Vzhľadom na to, že jednotlivé texty si pripravovali súťažiaci sami, porota mohla zohľadniť aj kreativitu pri ich tvorbe.
Po skončení súťažnej časti sa konal rozborový seminár. Hodnotiaca porota upozornila na konkrétne chyby, ktorých sa mladí ľudia vo svojom prejave často dopúšťajú. Ide hlavne o nesprávne používanie spisovného jazyka, mäkčenie slabík, používanie nespisovných slov, atď.
Porota udelila nasledovné ocenenia:
V I. kategórii prvenstvo získala Nikola Capeková zo ZUŠ Kysucké Nové Mesto. Na druhom mieste sa umiestnil Jakub Kubala z Gymnázia Kysucké Nové Mesto a tretie miesto obsadila Lenka Lašová z Gymnázia J.M.Hurbana Čadca.
V II. kategórii prvé miesto obsadila Martina Vitkovská zo Žilinskej univerzity, druhé miesto získala Veronika Gavláková z Pedagogickej a sociálnej akadémie sv. Márie Goretti Čadca a tretie miesto porota udelila Nikole Halagačkovej zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Čadca.
Okrem uvedených ocenení odborná porota udelila čestné uznania Anežke Kadášovej z Gymnázia J.M.Hurbana Čadca a Zuzane Sýkorovej z Gymnázia Kysucké Nové Mesto.
Všetci súťažiaci, ktorí sa umiestnili na prvých troch miestach z každej kategórie, získali vecné ceny a diplomy a postúpili na krajskú súťaž Sárova Bystrica do Žiliny, ktorá sa konala 5. novembra 2014 v priestoroch žilinskej radnice a usporiadalo ju Krajské kultúrne stredisko
v Žiline. Stretlo sa tu 21 súťažiacich z piatich regiónov Žilinského samosprávneho kraja. Mladí kysuckí moderátori sa krajskej súťaže zhostili na vysokej úrovni, o čom svedčia aj ich dosiahnuté ocenenia. V I. kategórii odborná porota udelila druhé miesto a postup do celoslovenského kola Sárova Bystrica Nikole Capekovej zo Základnej umeleckej školy v Kysuckom Novom Meste. V tejto kategórii bola ocenená aj Lenka Lašová z Gymnázia J.M.Hurbana v Čadci a odniesla si pekné 3. miesto. V II. kategórii prvé a tretie miesto odborná porota neudelila a druhé miesto s postupom na celoslovenskú súťaž Sárova Bystrica obsadila Martina Vitkovská zo Žilinskej univerzity.

Všetkým oceneným kysuckým moderátorom k ich úspechom srdečne blahoželáme a prajeme im veľa šťastia pri reprezentovaní Kysúc na celoslovenskej súťaži SÁROVA BYSTRICA v Banskej Bystrici.

                                Božena Slanináková
                     Kysucké kultúrne stredisko v Čadci


porota-zava_matuinsktomajkovtomajko.jpg Porota-zľava Matušinský,Tomajková,Tomajko

ocenen-m.vitkovskn.capekov_a_l.laov.jpg Ocenení-M.Vitkovská,N.Capeková a L.Lašová