Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a Obec Lodno zorganizovali  v dňoch  14. - 15. júna 2014 v  obci  Lodno už 17. ročník obľúbeného  kultúrneho  podujatia - ROZPRÁVAČSKÉ LODNO – celoštátnej  súťažnej  prehliadky  rozprávačov.  Prehliadka bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR a Žilinského samosprávneho kraja.

 

Účasníci 17. Rozprávačského Lodna 2014astnci_17._rl.jpg

Podujatie mediálne podporili: TASR, KYSUCE, Rozhlas a televízia Slovenska, Rádio Regina Banská Bystrica, Rádio Sever, Rádio Frontinus a TV Fenix-Žilinská televízia.
Partnerom podujatia bola Kysucká kultúrna nadácia Bratislava.
Poslaním prehliadky je odborne, spolupatrične, metodicky i dokumentačne podporovať, rozvíjať, zaznamenávať a uchovávať estetické čaro, poznávacie a umelecké hodnoty pôvodného rozprávačstva, uchovávať krásu a pestrosť slovenskej reči a citlivo ju rozvíjať vo vlastnom ústnom podaní. Súťažiaci môžu rozprávať v slovenskom jazyku, hovorovej reči alebo v nárečí, aby sa im umožnilo čo najlepšie prejaviť svoje rozprávačské schopnosti.
Do súťaže sa každoročne prihlasujú rozprávači z rôznych regiónov Slovenska a v ostatnom období prichádzajú aj detskí rozprávači, čo je veľmi potešiteľné. Zastúpené boli mestá či obce: Liptovský Mikuláš, Poltár, Prešov, Ružomberok, Spišská Nová Ves, Šurany, Liptovská Kokava, Mojmírovce, Čaňa, Pezinok, Záhorská Ves, Gajary, Košice, Bernátovce, Martin, Vinosady, Žilina, Ochodnica, Oščadnica, Kysucký Lieskovec a ďalšie.
Všetko sa začalo v sobotu v popoludňajších hodinách slávnostným otvorením prehliadky a potom výberovým kolom, v ktorom sa súťažne predstavili viac ako tri desiatky súťažiacich.
V takmer šesťhodinovom rozprávačskom maratóne sa postupne odvíjali príbehy, ktoré rozosmievali i dojímali prítomné publikum. Hodnotenie jednotlivých vystúpení mala na starosti odborná hodnotiaca porota v zložení: predsedníčka doc. PhDr. Hana Hlôšková, CSc. /Katedra etnológie a kultúrnej antropológie FiF UK Bratislava/, členovia: PhDr. Jelka Borcovanová /pedagogička Žilinskej univerzity/, PhDr. Ľubica Moncmanová /SNK - Archív literatúry a umenia Martin/ a Mgr. Zuzana Gacíková /Žilinská univerzita/.
Porotkyne na odbornom a hodnotiacom seminári po skončení súťažnej prehliadky zhodnotili jednotlivé vystúpenia, udelili ocenenia a vybrali súťažiacich do nedeľňajšieho galaprogramu.
Nedeľa bola už od skorého rána slávnostným dňom. Po svätej omši sa konal rozborový seminár so súťažiacimi, na ktorom porota zhodnotila jednotlivé rozprávačské vystúpenia a zároveň vyslovila vysokú spokojnosť s tohtoročnou úrovňou a skonštatovala, že takmer všetky vystúpenia boli vzácne vyrovnané z hľadiska výberu tém a ich scénického rozprávačského spracovania.

Hlavný program najúspešnejších rozprávačov pod názvom „SLOVÁ - KVETY ROZPRÁVANIA" prebiehal v popoludňajších hodinách. Počas neho sa rozprávačské vystúpenia striedali s hudobnými, speváckymi a tanečnými vstupmi v podaní Folklórnej skupiny VAJČOVCI z Horného Vadičova.

V závere galaprogramu počas vyhlásenia výsledkov riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Mgr. Silvia Petreková a starostka obce Lodno Alžbeta Suriaková odovzdali diplomy a nasledovné finančné ocenenia:

Finančné ceny obce Lodno získali:
Agnesa Šutyová /Spišský Hrušov/ - hlavná cena, Antonín Jedlička / Pezinok/, Monika Neksová / Košíce/, Mária Germušková /Župčany/, Ivan Sádovský /Gajary/, Helena Spišáková /Čaňa/, Františka Spustová /Gajary/, Mária Šimková /Jablonica/.
Vecnú cenu od Ing. Pavla Šutého získala Anna Volčková /Hincovce/.

Finančné ceny Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci získali:
Marta Ivanovová /Spišská Nová Ves/ a Viera Gašincová /Ochodnica/.

V rámci slávnostného vyhodnocovania podujatia bola udelená Cena Kysuckej kultúrnej nadácie Bratislava - POCTA MARTINA KOLEMBUSA, a to dlhoročnej vynikajúcej kysuckej rozprávačke Agnese Priehodovej z Oščadnice. Jej udelenie vyjadruje úctu jednému z aktívnych spoluzakladateľov Rozprávačského Lodna, poďakovanie za jeho neúnavnú a nezištnú podporu a vytváranie družnej atmosféry počas všetkých ročníkov. Pocta Martina Kolembusa je vyjadrením osobitého uznania za dlhodobý aktívny prínos rozprávačskému podujatiu, za podporu a rozvíjanie rozprávačstva ako tradičnej tvorivosti a za reflektovanie jeho podnetných odkazov v prítomnosti.

Detskí rozprávači získali vecné ceny udelené Úniou žien Slovenska, pobočka Žilina.

Oceneným srdečne blahoželáme a už teraz sa tešíme na stretnutie v Lodne na 18. ročníku Rozprávačského Lodna.

                                                        Božena Slanináková
                                             Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

 

 

KKS v Čadci:
Rozprávačské Lodno 14. - 15. 6. 2014, Kultúrny dom Lodno
17. celoštátna súťažná prehliadka rozprávačov
OCENENIA:

Pocta Martina Kolembusa - Cena Kysuckej kultúrnej nadácie:
- Agnesa Priehodová (Oščadnica) - za dlhodobé zásluhy skvalitňovania RL

Finančné ceny obce Lodno:
- Agnesa Šutyová (Sp. Hrušov) - za kvalitné autentické stvárnenie tradičnej témy
- Antonín Jedlička (Pezinok) - za úspešný vstup na scénu RL
- Monika Neksová (Košice) - za úprimne vyrozprávaný osobný životný postoj
- Mária Germušková (Župčany) - za tvorivý výber témy z tradičnej kultúry
- Ivan Sádovský (Gajary) - za dobre vypointovaný príbeh
- Helena Spišáková (Čaňa) - za tvorivú a dômyselnú hru so slovami
- Františka Spustová (Gajary) - za dlhodobé zásluhy skvalitňovania RL
- Mária Šimková (Jablonica) - za výborne vystavané rozprávanie

Finančné ceny Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci:
- Marta Ivanovová (Sp. N. Ves) - za úspešný debut s aktuálnou témou
- Viera Gašincová (Ochodnica) - za výrazný posun v rozprávačskom prejave

Vecné ceny od ing. Pavla Šutého:
- Anna Volčková (Hincovce) - za dynamický rozprávačský prejav