V dňoch 20. - 22. mája 2014 zorganizovalo Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pozoruhodný cyklus besied pod názvom ROK PAVLA HRTUSA JURINU NA KYSUCIACH.
V roku 2014 si pripomíname 95. výročie narodenia /1.október 1919, Klokočov/ a zároveň 20. výročie úmrtia /31. december 1994, Melbourne, Austrália/ významného Kysučana - spisovateľa, publicistu, vlastenca a krajanského aktivistu.

zava-maro_smolec_pavel_miianik_silvia_petrekovpavol_holetiakroman_michelkomartin_lacko.jpgZľava: Maroš Smolec, Pavel Mičianik, Silvia Petreková,Pavol Holeštiak,Roman Michelko,Martin Lacko

Besedy sa konali na zaujímavých miestach regiónu Kysúc:
v utorok 20. mája 2014 v Kaštieli Radoľa, v stredu 21. mája v Obecnom úrade Klokočov a Gymnáziu v Turzovke, vo štvrtok 22. mája v Obecnom úrade v Starej Bystrici a Obchodnej akadémii v Čadci.
Lektormi besied boli významné osobnosti kultúrneho a vedeckého života: PhDr. Pavol Holeštiak, PhD.- spisovateľ, riaditeľ Úradu ŽSK, Mgr. Roman Michelko - podpredseda Slovenskej asociácie novinárov, člen predsedníctva Spolku slovenských spisovateľov a riaditeľ vydavateľstva Spolku slovenských spisovateľov, PhDr. Martin Lacko, PhD.
- historik a vedecko-výskumný pracovník Ústavu pamäti národa, PhDr. Pavel Mičianik , PhD., M. A.- historik, vedecko-výskumný pracovník Oddelenia historických, politických a právnych vied Ústavu vedy a výskumu Univerzity Mateja Bela, spisovateľ a Mgr. Maroš Smolec, šéfredaktor Slovenských národných novín.
Hostí privítali starostovia obcí: v Starej Bysrici PhDr. JUDr. Ján Podmanický, PhD. a v Klokočove Ľubomír Stríž.

V zaujímavej, tvorivej atmosfére si poslucháči- žiaci a študenti základných a stredných škôl regiónu Kysúc, odborná a široká verejnosť- mali možnosť rozšíriť vedomostný obzor a mnohé historické fakty a udalosti v kontexte súčasnosti.

Ďakujeme všetkým lektorom a partnerom podujatia za vynikajúcu spoluprácu.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci pripravuje ďalšie zaujímavé aktivity, na ktoré vás srdečne pozývame, milí čitatelia.


                                                   Mgr. Silvia Petreková
                                                   riaditeľka KKS v Čadci

 star_bystrica_4.jpg

star_bystrica_1.jpg star_bystrica_2.jpg