V dňoch 6. a 7. marca 2013 sa v Dome kultúry v Čadci stretli recitátori okresu Čadca na obvodných kolách 59.  ročníka Hviezdoslavovho Kubína, súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy, ktorú  v kysuckom regióne poznáme pod názvom KRÁSA SLOVA.

vazky_i.-iii.kategrie.jpg

Hlavným organizátorom  súťaže je Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia  v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátorom obvodných kôl je Centrum voľného času v Čadci.
Prvý deň patrilo dopoludnie recitátorom I. – III. kategórie /žiakom základných škôl z okresu Čadca/  a druhý deň prišli súťažiť recitátori IV.  kategórie /študenti stredných škôl/ a V. kategórie /vysokoškolská mládež a ostatní občania nad 20 rokov/. Do obvodného kola postúpili prví dvaja recitátori zo spádových kôl. Celkovo sa predstavilo 65 recitátorov – jednotlivcov. Súčasťou 59. Hviezdoslavovho Kubína je aj súťaž detských recitačných kolektívov, ktorá nesie názov SLOVA, HRA A MY. Predstavili sa nám dva kolektívy – Detský recitačný kolektív pri ZŠ E. A. Cernana Vysoká nad Kysucou, ktorý pracuje pod vedením Mgr. Jany Jurčovej a Detský recitačný kolektív pri ZUŠ v Kysuckom Novom Meste, ktorý vedie Mgr. Anna Vlčková.
Jednotlivé prednesy počas dvoch dní pozorne sledovali a hodnotili odborné poroty, zložené z vybraných pedagógov základných a stredných škôl.
V I. kategórii v prednese poézie získala 1. miesto  Michaela Štvrtecká zo ZŠ Horný Kelčov a za prózu si odniesla víťazstvo Soňa Ryboňová zo ZŠ Oščadnica-Ústredie.  
V II. kategórii za poéziu zvíťazila Veronika Pišteková zo ZŠ M.R.Štefánika Čadca  a za prózu Lívia Melicherová zo ZŠ J. A. Komenského Čadca. V III. kategórii v poézii získala prvenstvo  Pavlína Mydleková zo ZŠ J. A. Komenského Čadca a v próze zvíťazil Martin Gajdoš zo ZŠ Krásno nad Kysucou.  V IV. kategórii  získala l. miesto v prednese poézie Miriam Slezáková z Gymnázia J. M. Hurbana v Čadci  a v prednese prózy zvíťazila Petra Bajáková z Gymnázia z Turzovky. V V. kategórii v poézii 1. miesto obsadila Katarína Belková zo Starej Bystrice a v próze získala víťazstvo Viera Gašincová z Ochodnice.  
Víťazi z každej kategórie a detský recitačný kolektív pri ZUŠ Kysucké Nové Mesto  postupujú na krajskú súťaž Vajanského Martin, ktorá sa bude konať v dňoch 29., 30. apríla a 2. mája 2013 v Martine.
     Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov pri reprezentovaní nášho okresu na krajskej súťaži.  


vazky_v._a_vi._kategrie.jpg                                                                                                   Božena Slanináková
                                                                                       odborná  pracovníčka  KKS v Čadci