-národný fenomén ochotníckeho divadla oslavuje svoje 50. narodeniny.
Významná národná súťažná prehliadka ochotníckych divadelných súborov píše v tomto roku svoju polstoročnicu. Toto okrúhle jubileum výnimočným spôsobom rezonuje v srdciach organizátorov i ochotníkov celoživotne spätých s divadelným umením.


Kultúrny dom Ján Palárika v Rakovej a Dom kultúry v Čadci sa opäť stanú dejiskom príbehov ľudských osudov stvárnených divadelnými umelcami z celého Slovenska. Privítame našich verných divákov jednotlivých predstavení, ktorým by som sa aj touto cestou rada poďakovala, a že je ich teda nemálo- každoročne niekoľko tisíc. Vážime si vašu priazeň Palárikovej Rakovej, priatelia!
Kysuce prostredníctvom jedinečnej atmosféry Palárikovej Rakovej každoročne na jar otvoria svoju pomyselnú bránu priaznivcom prehliadky, či už sú to súťažiace ochotnícke súbory alebo profesionálni umelci, ktorí k nám pricestujú pohostinne, aby počas divadelného týždňa predstavili svoje najnovšie inscenačné počiny.
Počas histórie Palárikovej Rakovej do Čadce a Rakovej zavítali významné osobnosti slovenského kultúrneho a spoločenského života, akými boli: Jozef Kroner, Július Pántik, Ladislav Chudík, Anton Kret, Ivan Piško, Marián Mikola, Vladimír Benko, Mišo Kováč- Adamov, Zuzana Kronerová, Ladislav Vagaday, Božidara Turzonovová, Filip Lašut, Oleg Dlouhý, Anton Šulík, Róbert Mankovecký, Peter Kováč, Jaroslav Válek, Ľubomíra Hlaváčová- Krkošková, Soňa Valentová, Stanislav Štepka, Kuba Abrahamowicz, Stanislav Chren a mnohí ďalší.
Najúspešnejším divadelným súborom v rámci 49-tich ročníkov prehliadky- s počtom víťazstiev 14- je Divadelný súbor Jána Chalupku z Brezna a za ním na pomyselnom druhom mieste nasleduje Divadelný súbor Jána Palárika z Čadce, ktorý zlatú medailu získal sedemkrát.
Pri príležitosti polstoročnice prehliadky si udelením pamätných medailí Jána Palárika a ďakovných listov uctíme zakladateľov prehliadky, organizátorov, spoluorganizátorov, partnerov, porotcov, pracovníkov kultúrnych inštitúcií a v neposlednom rade- divadelníkov.
Neodmysliteľnými hosťami prehliadky sú naši krajania zo srbskej Vojvodiny. V tomto roku k nám pricestujú dokonca dva divadelné súbory- víťaz festivalu DIDA Pivnica 2016- Kolektív kreatívnych amatérov KOKRAM z Kovačice a Ochotnícke divadlo Janka Čemana z Pivnice- hlavný usporiadateľ Festivalu divadelných inscenácií dolnozemských autorov DIDA v Pivnici, s ktorým Kysucké kultúrne stredisko v Čadci uzavrelo v roku 2009 Memorandum o spolupráci.
Poďakovanie Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci za spoluprácu a podporu pri realizácii Palárikovej Rakovej patrí spoluorganizátorom a partnerom podujatia: Žilinskému samosprávnemu kraju, Mestu Čadca, Obci Raková, Fondu na podporu umenia, Ministerstvu kultúry SR, inštitúciám celoslovenského, krajského a regionálneho charakteru, kysuckým stredným, základným a materským školám, divadelným súborom, mediálnym partnerom, jednotlivcom a každému z vás, kto ste sa čo i len malou troškou stali súčasťou histórie tohto divadelného sviatku.
50. Palárikova Raková sa uskutoční v termíne 24.- 30. apríla 2017. Srdečne vás pozývame na zhliadnutie divadelných inscenácií, či už súťažných alebo pohostinných. Dňa 28. apríla privítame v Dome kultúry v Čadci i Slovenské národné divadlo z Bratislavy s divadelnou hrou Polnočná omša od Petra Karvaša.
Veríme, že z bohatej ponuky, ktorú vám postupne predstavíme, si vyberie každý divák 50. ročníka Palárikovej Rakovej. Tešíme sa na spoločné stretnutia v atmosfére objatí divadelných múz, priatelia.
Bližšie informácie: www.kultura.e-kysuce.sk, 041/433 1250.

Mgr. Silvia Petreková
riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci