Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a Kysucká knižnica v Čadci, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, zorganizovali dňa 13. mája 2015 autorskú besedu a prednášku s Dr. Cyrilom Andrewom Hromníkom pod názvom K PRAMEŇOM NAJSTARŠEJ HISTÓRIE SLOVENSKA. Besedu inicioval riaditeľ Úradu ŽSK PhDr. Pavol Holeštiak, PhD. ako zaujímavú príležitosť na stretnutie s týmto jedinečným spisovateľom.

dr._c._a._hromnk.jpg

Do priestorov Kysuckej knižnice v Čadci zavítali miestni študenti Gymnázia J. M. Hurbana, Obchodnej akadémie D. M. Janotu a Strednej odbornej školy obchodu a služieb, aby si vypočuli a následne sa zapojili do interaktívnej prednášky profesora Hromníka, ktorý verejnosti predkladá teóriu autochtónnosti Slovenov v širšom kontexte najstarších indických jazykov - drávidských jazykov. Renomovaný historik Cyril Hromník pochádza zo Slovenska, žije a tvorí v Kapskom Meste Juhoafrickej republiky, kde sa venuje rannej histórii Afriky a Indického oceánu. Celé desaťročia sa zaoberá výskumom pôvodu Quenov (Hottentotov) a bantuskými jazykmi hovoriacich čiernych Afričanov. Svoje výskumy realizoval v Prahe, Portugalsku, USA, Indii, Etiópii, Británii, Francúzsku, Srí Lanke, Borneu a Indonézii, pričom mal možnosť nahliadnuť aj do sféry indoeurópskych vzťahov.
Autorskú prednášku s týmto výnimočným človekom otvorila a profesora Hromníka privítala Mgr. Silvia Petreková z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, účastníkov pozdravila tiež PhDr. Janka Bírová, riaditeľka Kysuckej knižnice v Čadci. Hosťom na prednáške bola Elena Kaplanová z Považskej knižnice v Považskej Bystrici.
Zaujímavá a netradičná téma prednášky jednoznačne zarezonovala u stredoškolákov a prítomnej verejnosti.

                                                                              Kysucké kultúrne stredisko v Čadci

beseda.jpg Beseda

 

 

 

autor_knh_je_dr._c._a._hromnk.jpg