VaP EditaS 11

Od 14. januára 2022 sme pre Vás pripravili ukážku remeselného spracovania ovčej vlny a jej ďalšieho kreatívneho využitia. Ukážka prác Edity Sabelovej je nainštalovaná v priestore Pracoviska prvého kontaktu Mesta Čadca do 23. februára 2022. 

"Vlna si ma celú kúpila..." to je podľa jej slov cesta k remeslu a proces hľadania sebavyjadrenia vďaka možnostiam spracovanej vlny.

Edita Sabelová zo Staškova pochádza z východných Čiech z obce Miletín. Kysuce sa stali však jej druhým domovom. Chovu oviec sa s manželom začali venovať pred dvanástimi rokmi. Začínali s plemenom valaška a teraz je to plemeno suffolk, čo je britské plemeno domácich oviec. Počet ovečiek sa rozrastal a s ním aj množstvo ostrihanej surovej vlny. Preto začala hľadať možnosti jej ďalšieho využitia a spracovania.
Túžba venovať sa činnosti, ktorá bude zároveň relaxom a umelecko - estetickým prejavom jej osobnosti ju priviedla k technike plstenia, ktorá je stará takmer ako ľudstvo samo. Možnosti a informácie hľadala najmä na internete.
Vlnu prať, zbaviť nečistoty, správne vysušiť a tak získať kvalitné rúno, to všetko predchádza ďalšiemu tvorivému spracovaniu. Pranie vlny spočíva v namáčaní a stláčaní rúna s pridaním lanolínového balzamu. Potom sa musí sušiť na sitách.
Farbenie vláken pani Edita takisto zvládla výborne. Vyskúšala rôzne byliny, rastliny, kvety i kôry stromov a vďaka nim získala širokú škálu zaujímavých odtieňov rúna, ktoré sú paletou jej dekoratívnej i výtvarnej práce. Z rúna pradie na kolovrátku priadze, z ktorých pletie napríklad teplé ponožky.  Plstenie má dva spôsoby spracovania – mokré plstenie a suché plstenie. Vlákna sa obidvoma spôsobmi do seba zamotávajú a tak spájajú. Týmito procesmi a trpezlivou prácou sa dajú spracovávať do rôznych tvarov. Na suché plstenie je potrebná špeciálna ihla so zúbkami. Pri mokrom sa používa teplá voda a mydlo.
Ukážka prác pani Edity Sabelovej nám sprostredkúva prierez hľadania sebarealizácie - od remeselného spracovania k dekoratívnemu vyjadreniu. Veľkou inšpiráciou a vzorom jej bol dedko Jozef Heligr, ktorý sa venoval neprofesionálnej výtvarnej tvorbe.

Kontakt Edit Sabelová: 0904484401