Peter Kolembus a Erika Kojšová Sýkorová sú autormi knihy  Kysucké dračie a iné príbehy. V súlade s protipandemickými opatreniami sa v piatok, 12. 11. 2021 konalo v obecnej sále v Zborove nad Bystricou uvítanie tejto knihy do života.

00028.01 29 20 08.Still014

Ilustrovali ju Milan Pavlík a  Tibor Paštrnák. Počas večera autori prezradili viac o tom, ako dielo vznikalo – od prvotnej myšlienky jedného príbehu ku knihe s 19 rozprávkami, ktoré sú navzájom popretkávané a tvoria ucelený príbeh. Krátkym divadelným predstavením v rámci programu knihu priblížili aj deti prvého ročníka ZŠ s MŠ Zborov nad Bystricou s hudobným vystúpením riaditeľa školy Milana Križana a zástupkyne Janky Harnasovej, ktorá deti pripravovala. Keďže základom knihy bol príbeh o Hladnej vode – prameni v Zborove nad Bystricou nad Fojtovým potokom, akt uvítania do života sa konal práve vodou z tohto prameňa. Umocnený bol ale darom, ktorý priniesol z Trojmedzia Peter Staňo – hrudou ovčieho syra (hlavný hrdina Milo bol sám valachom). Prítomní knihe zaželali okrem iného množstvo nadšených čitateľov. My, za Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, sa k tomuto prianiu samozrejme pripájame a prajeme obom autorom ešte veľa tvorivých dní s prítomnosťou múzy pre písanie, aby vzniklo ďalšie pekné a vzácne dielo.

Hladná voda zo Zborova lej sa,

kniha nielen o drakovi do sveta uberaj sa!

Rozvrav tam ty všetkým ľuďom

ako Peťo s Erikou písali nielen deťom.

A keď v rukách mať ju budete,

nech úsmev vyčarí vám na tvári.

Veď sa ľahko vyzviete,

ako tam v Zborove žijú Milo, drak, Ružka a Milotka

a ako sa im darí.

 

Kniha rozprávkovým spôsobom zachytáva život valacha Mila, neskôr jeho dcéry Milotky, je plná nadprirodzených bytostí, historických súvislostí a tradícií, spojením známeho s vymysleným. Dej sa odohráva v rôznych kútoch nášho regiónu ale aj za jeho hranicami. Kniha upúta deti, no tiež dospelých, ktorých prinúti zamyslieť sa nad históriou Kysúc, preniesť sa na chvíľu na miesta, ktoré možno dôverne poznajú no zrazu budú mať na ne iný, rozprávkový pohľad.