Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, v spolupráci s OZ Bimaček - kysucká ľudová kultúra a Kysuckou knižnicou v Čadci zrealizovali dňa 6. mája 2019 jedinečný tematický workshop pod názvom
Čarovný kolovrátok.

Hostia a organizátori podujatia

 

Je v rozprávkach aj kus pravdy o živote našich predkov? Mohla sa Šípková Ruženka naozaj pichnúť vretienkom? Je možné spriasť za noc plnú izbu kúdele? Tieto a podobné otázky zodpovedal návštevníkom podujatia PhDr. Václav Michalička, PhD a jeho kolektív z Múzea Novojíčinska v Příbore, ČR.
Ako sa vyjadril MUDr. Jozef Marec, zakladateľ a predseda OZ Bimaček a poslanec Žilinského samosprávneho kraja: „PhDr. Michalička PhD a jeho kolektív sú už priaznivcom ľudovej kultúry na horných Kysuciach dobre známi, nakoľko svojimi príspevkami obohatili našu prácu v OZ Bimaček už 3x, veľký úspech mal hlavne workshop o žihľave - Kopřiva- plevel který šatil, o výrobe vlákien a tkanín zo žihľavy. Riaditeľ pobočky Múzea NJ v Příbore patrí medzi popredných moravských etnografov. Je to vysoko erudovaný skvelý rozprávač a zručný prezentátor. Spolu so svojím kolektívom sa zaoberá ručnou výrobou tkanín a aj ďalšími starobylými technológiami. Jeho prednášky sú vždy skvelým a poučným zážitkom.“
Medzi hosťami podujatia sme privítali i pani Otíliu Kadášiovú, tkáčku zo Strečna a spevácke trio Vrchárky z Krásna nad Kysucou.
Podujatie obohatilo každého návštevníka o nové poznatky a i v budúcnosti budeme veľmi radi, keď kysuckej širokej i odbornej verejnosti a taktiež študentom sprostredkujeme ďalšie stretnutie so zaujímavými osobnosťami.


KKS v Čadci