Prvá letná nedeľa v tomto roku sa v hornokysuckej obci Zákopčie niesla v znamení 11. ročníka Kopaničiarskych hodov, ktoré sa každý rok konajú pri príležitosti sviatku sv. Jána Krstiteľa, patróna miestneho kostola.
Tohtoročné podujatie pripravili obec Zákopčie, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Dobrovoľný hasičský zbor Zákopčie – Tarabov a Poľovníci Zákopčie.

FS Liptov

Program Kopaničiarskych hodov začal odpustovou sv. omšou vo farskom kostole sv. Jána Krstiteľa. Slávnostné poobedie vyplnil bohatý kultúrny program v Areáli pod hríbom na Majeri, ktorý si aj napriek nepriaznivému počasiu prišlo pozrieť množstvo divákov zo Zákopčia i okolitých obcí. Program svojím príhovorom otvoril starosta obce Ing. František Hažík, úlohy moderátorky podujatia sa zhostila Silvia Kupková. Úvodné vystúpenia patrili domácim, z ktorých sa predstavili detský folklórny súbor Studnička, bratia Tischlerovci a mažoretky ASTRY. Ďalšiu dávku energie v podobe tanca, spevu a ľudovej hudby priniesli hostia z Ružomberka – FS Liptov, ktorý sa predstavil s viacerými tanečnými variáciami. Program pokračoval vystúpením súrodencov Poništovcov z Radôstky a bodku za kultúrnym programom 11. ročníka Kopaničiarskych hodov urobila kapela AT BAND známa aj z televíznych obrazoviek. Súčasťou Kopaničiarskych hodov bol aj tradičný hodový jarmok so stánkami, občerstvením a nechýbali ani kolotoče pre najmenších účastníkov.
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ďakuje všetkým organizátorom, účinkujúcim i návštevníkom tohto podujatia za príjemnú atmosféru, ktorá naplnila tento sviatočný deň v obci Zákopčie. Veríme, že sa opäť stretneme pri ďalšom ročníku Kopaničiarskych hodov.

Mgr. Jana Balážová
manažér pre oblasť vzdelávania a voľnočasové aktivity
KKS v Čadci