Dňa 29. apríla 2018 sa v sále Mestského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne konala krajská postupová súťažná prehliadka detského hudobného folklóru KUBÍNSKE SPIEVANKY, na ktorej sa predviedli mladí folklórni nadšenci z celého Žilinského kraja. Súťažilo sa v štyroch kategóriách: Sólisti speváci a spevácke duá, Sólisti inštrumentalisti, Detské spevácke skupiny a Detské ľudové hudby.

DSS FS Makovníček z Makova 1

 

Podujatie zorganizovalo Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja.

Súťaž hodnotila odborná päťčlenná porota pod vedením Samuela Smetanu, ďalšími členmi boli: Igor Danihel, Rudolf Veselovský, Juraj Dufek a Janka Veselovská.

V rámci nedeľného súťažného popoludnia sa divákom predstavili aj účinkujúci z Kysúc. V kategórii Sólisti speváci a spevácke duá prezentovala kysucké piesne Štefánia Kubincová z Makova. Jej výkon sa porote veľmi páčil a zaradila ju do Zlatého pásma. V súťažnej kategórii Detské spevácke skupiny bojovala o postup na celoštátnu súťaž aj Spevácka skupina FS Makovníček z Makova, ktorá svojím vystúpením priblížila návštevníkom dávno zabudnutý obraz zo života prostého kysuckého človeka. Dievčence priniesli piesne z Horných Kysúc, ktoré si naši predkovia spievali pri pasení kráv. Ich výkon im vyniesol Zlaté pásmo s odporúčaním na postup na celoštátnu súťaž detského hudobného folklóru VIDIEČANOVA HABOVKA, ktorá sa bude konať 16. – 17. júna 2018 v Habovke.
Kysucké kultúrne stredisko v Čadci srdečne blahoželá súťažiacim, ktorí tak úspešne reprezentovali náš región a postupujúcej Detskej speváckej skupine FS Makovníček z Makova želá na celoštátnej súťaži v Habovke veľa úspechov.

Mgr. Iveta Buková Štětinová
manažér pre folklór a ľudové remeslo
KKS v Čadci