V jeden novembrový deň sa stretli členky folklórnej skupiny Svrčinka zo Svrčinovca, aby spoločnými silami pripravili tradičné recepty zo svojej tradičnej kuchyne. Eva Poláčková, Beáta Bednárová, Anna Kullová, Milka Lodňanková, Zuzka Rokyčáková a Erika Mackovčáková tak k ochutnaniu ponúkli Lekvartašky, Osušky s maslom a originálne Babské uši na dva spôsoby- s praženicou a s kapustou.

received 1962312323785900

Priestory chalupy v časti Zatky vo Svrčinovci poskytla dievčatám rodina Jozefa Čaneckého, začo jej patrí poďakovanie.
Vedúca folklórnej skupiny, pani Evka Poláčková nám o tomto zaujímavom stretnutí prezradila viac:

„Evka, povedzte nám, prečo ste si vybrali práve tieto recepty?“
Vybrali sme ich hlavne preto, lebo si ich pamätáme z detstva a doteraz chutia nielen nám, ale aj našim rodinám, keďže ich dosť často pripravujeme aj doma.

„Babské uši znejú naozaj nezvyčajne. Aký pokrm si pod týmto názvom môžu čitatelia predstaviť?“
Názov ani nevieme ako vznikol, počuli sme to už od našich babičiek. Názvu zrejme dopomohol aj tvar halušiek, keďže sa z cesta trhajú rovno do vriacej slanej vody. A babské asi preto, že príprava nebola náročná a keďže ženy mali vtedy veľa práce, varili jednoduchšie jedlá. Chlapom ich podávali so slaninou a kapustou, aby ich viac zasýtili a ženy ich väčšinou jedávali zaliate mliekom alebo s praženicou.

„Myslíte si, že tradičná kuchyňa má svoje miesto aj v súčasnej tzv. modernej gastronómii?“
Určite áno. Zdá sa nám, že čoraz viac ľudí sa pomaličky vracia k tradičnej kuchyni. Naši predkovia boli chudobnejší, a mäso si mohol dovoliť len málokto, aj to len v nedeľu. Žili z toho, čo si vypestovali. Nebolo toho veľa - zemiaky, kapusta, ak boli sliepky boli vajíčka, od kravy mlieko, maslo. Žili striedmo ale zdravo.” Polešniky, Kubuš, Capky, Drobne švoľky, Kapustova polevka, Ž_mnoky s kyškum, Pučky s maslem”, to sú pochúťky, pri ktorých sa oblizuje nejeden našinec aj teraz.

„Zaujímalo by ma, či si pri varení aj zaspievate?“
Už od malých dievčat sme si pospevovali pesničky, ktoré nám spievali naše mamy, babky, ale hlavne, ktoré nám do srdca hlboko vtlačil náš pán učiteľ zosnulý P. Ondrišík.
Spievame si pri každej príležitosti, takže i pri varení. Je to náš koníček, bez ktorého nedokážeme žiť. Aj napriek tejto uponáhľanej dobe si tých pár minút na stretnutie a spev nájdeme. My spevom žijeme a túto radosť by sme chceli, ak nám to Pán Boh dopraje, rozdávať čo najdlhšie.

„Blíži sa obdobie Vianočných sviatkov. Aké jedlá sú súčasťou štedrovečerného stola u Vás doma?“
Tak ako vo väčšine domácností, nemôžu chýbať oblátky s medom, sušené slivky, hrachová kaša, vilijova kapusta, varené zemiaky, zemiakový šalát, kapor.
Sú to najkrajšie sviatky v roku, počas ktorých všetci spomalíme a vychutnávame si ich čaro.
A keďže aj my sa snažíme o zachovanie ľudových zvykov a tradícií, naspievali sme spolu s našimi deťmi a aj s mužskými spevákmi z našej obce CD “Svrčinovské Vianoce”, s ktorým by sme chceli potešiť priaznivcov folklóru.
Touto cestou by sme chceli popriať čitateľom a všetkým Svrčinovčanom POŽEHNANÉ VIANOCE a ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK.

Ďakujem Vám za rozhovor. Dovoľte mi za naše Kysucké kultúrne stredisko v Čadci vyjadriť poďakovanie za doterajšiu aktívnu spoluprácu a aj touto cestou zaželať FSk Svrčinka veľa úspechov v ďalšej činnosti.

Mgr. Silvia Petreková
riaditeľka KKS v Čadci