Pozvanka1JOZEF ZAJAC FINAL page 0001Narodil sa 1. 5. 1954 v Turzovke. Pochádza z robotníckej rodiny. Po základnej škole navštevoval Gymnázium v Turzovke. Po základnej vojenskej službe pracoval 30 rokov ako hasič z povolania. Popri zamestnaní sa venoval kamenárstvu a práci s drevom.

 

Jozef Zajac  - ľudový remeselník z Turzovky

So stružlikaním dreva začal už pri pasení kráv v detstve.  Ako 12-ročný vystrúhal z dreva betlehem.
Je ženatý, má troch synov, ktorí sa taktiež venujú práci s drevom. Najstarší syn je umelecký rezbár.

V súčasnosti je pán Zajac na dôchodku. Naďalej sa venuje rezbárstvu a drevo v jeho rukách mení svoje formy a odkrýva svoju farebnosť.
Aktívne sa zúčastňuje mnohých remeselných jarmokov doma i v zahraničí.
Na jarmokoch sa vždy môže spoľahnúť na svoju manželku, ktorá sa pri predaji angažuje a podľa jeho slov jej to ide lepšie ako samotnému autorovi. Už pozná všetky druhy dreva a aj spôsob jeho výroby a úpravy.

Drevo je základnou surovinou nášho regiónu. Jozef Zajac je jedným z tých, ktorí v ňom dokážu vidieť oveľa viac ako len praktickú funkciu.
Mnoho rokov tvorí doma, vo svojej dielni a to pôvodnými technikami vyrezávania, dlabania. Jemné leštenie ako finálne opracovanie výrobkov necháva vyniknúť farbe a štruktúre materiálu. Vďaka citlivému výberu a jemnému opracovaniu môžeme spoznať svetlosť lipového dreva, jemný ružový nádych javorového dreva, pestrosť brestu, červeň čerešňového dreva, výrazné odtiene slivkového dreva. Letokruhy vytvárajú nežné vzory, ktorých pravidelnosť občas spestrí zarastená mŕtva haluz.

Medzi jeho výrobkami nájdeme typický ľudový drevený riad – korýtka, misy, misky srdcia, soľničky, varešky, naberačky, lyžice ale aj rôzne figurálne plastiky či reliéfy. Zaujímavosťou sú dekoratívne predmety v moderných formách, drevené kamene a jedinečné ovocie z dreva.